"Er mag geen plek zijn in Europa waar criminelen en terroristen zich kunnen schuilhouden", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.
Volledig scherm
"Er mag geen plek zijn in Europa waar criminelen en terroristen zich kunnen schuilhouden", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. © EPA

Europa dwingt techbedrijven data van terreurverdachten vrij te geven

De Europese Commissie wil technologiebedrijven in de EU dwingen om e-mails, sms'en en communicaties via apps van terreurverdachten binnen enkele uren aan Justitie in eender welk ander EU-land te leveren. Rechters van de ene deelstaat zullen zo via een Europees bevelschrift de hand kunnen leggen op elektronische bewijzen die door een provider in een ander Europees land worden bewaard. Ook zal beslag kunnen gelegd worden op gegevens die buiten de EU worden bewaard door techbedrijven die "diensten aanbieden in de EU en vertegenwoordigd zijn in een lidstaat".

13 reacties

  • Sander Nihillie

    6 jaar geleden
    Dit kunnen we als brave burger niet toestaan. Dit geeft de staat een achterdeur om alles te mogen lezen. En ik als normale burger wens dat niet. Dat de "eerlijke" politiekers maar het voorbeeld geven en hun privé te grabbel gooien, zien wat daar boven komt...oeps...
  • Marnick L'Eau

    6 jaar geleden
    dat klinkt weer als idiote lariekoek van politiekers. als bedrijven data verplicht moeten kunnen opleveren, wilt dat inherent zeggen dat alle encryptie van data van brave gebruikers gebackdoored is en dus waardeloos is. dat is een erg gevaarlijke piste en staat haaks op bv de gdpr en bedrijfs/IT ethiek.
  • freddy milants

    6 jaar geleden
    beter laat dan nooit.
  • Jean Van de Woestyne

    6 jaar geleden
    En wat met Telegram waarvan de provider zegt dat die de gegevens van haar gebruikers niet kan ontcijferen?
  • Paul Corvair

    6 jaar geleden
    Dat zou inderdaad een goeie zaak zijn. Via sociale media kan je gemakkelijk contacten tussen geradicaliseerden opvolgen en het netwerk ontdekken.