Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Shutterstock

"Bij hoogsensitiviteit denken mensen aan overgevoeligheid, oftewel: janken om alles"

Het ParoolWas er vroeger in je klas niemand hoogsensitief, nu lijkt het soms alsof iederéén gevoelig is voor prikkels. Een modeterm? "Je kunt het verschil gewoon zien op een hersenscan."

10 reacties

  • Carla Van Geel

    6 jaar geleden
    Leven met hoge sensitiviteit, waarbij de persoon voor hem/haar bij onaanvaardbare situaties telkens de innerlijke pijn moet verwerkt worden, pijn die anderen niet kunnen inschatten, is een voortdurende kwelling dikwijls met depressie of zelfs erger tot gevolg. We kennen nog niets over de werking van de hersenen en ook niet over het lichaam.
  • Chris Devlaeminck

    6 jaar geleden
    Sommigen hier vinden dat ik niet weet waarover ik praat. Waarschijnlijk omdat ze veronderstellen dat ik er niet voor heb gestudeerd. Wel, dat hoef ik niet. De tijd en het leven hebben me zelfkennis, mensenkennis en levenswijsheid gegeven. Dit is iets die blijkbaar niet meer in is. Ik heb ook mijn hersenkronkels waar ik soms eens last van heb. Ik heb mezelf leren beheersen en controleren. Zonder stempel op mijn kop, zonder psycholoog. Zou dat niet de eerste betrachting moeten zijn?
  • Marco brilmans

    6 jaar geleden
    Chris, het is een 'logische' trend. De fysieke ziektes blijven bestaan maar in aantal minderen (zelfs uitsterven) waardoor er enkel mentale aandoeningen over zullen blijven en ontstaan. Hoe meer mensen, prikkels, stress, ... hoe meer van dergelijke kwalen benoemd worden. Zoals hieronder wel aangegeven, zodra het een naam krijgt, zullen er hypochonders en huichelaars deze opportuniteit grijpen en die profiteurs moeten eruit.
  • Steven Vanherck

    6 jaar geleden
    Lieve Chris, wil je heel hulpbehoevend België de mutualiteiten en gegevens doorspelen waarin duidelijk vermeld staat dat psychotherapie ook maar voor 1/10.000 wordt gespekt door oa. jezelf? (gezien je leeftijd, toch al opmerkelijke bijdrage aan onze omnium zorgverzekeringen voor échte en pseudovariaties)
  • Bart De keuster

    6 jaar geleden
    He chris voor je zoiets zegt , je trekt bijna niets terug van de ziekenkas voor psycholoog en wees blij dat je er niet mee te maken hebt , zoals jij praat bestaat rugpijn of tandpijn dan ook niet ,