Een fragment van de Almahatta Sitta-meteoriet
Volledig scherm
Een fragment van de Almahatta Sitta-meteoriet © Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames)

Diamantjes in meteoriet zijn restanten van verloren planeet

Een meteoriet die tien jaar geleden neerstortte in de Nubische Woestijn in Soedan bevat diamanten die vermoedelijk ooit gevormd werden in het hart van een “verloren” planeet die ooit rond onze zon draaide. Dat beweren Zwitserse wetenschappers na analyse van het gesteente.

2 reacties

  • mich lee

    6 jaar geleden
    Patrick Verbelen, dat zijn geen dwergplaneten, maar kometen. Voor de rest heb je gelijk.
  • Patrick Verbelen

    6 jaar geleden
    Zonder die dwerg-planeten waarvan er honderden bestonden, zouden we hier niet eens rond lopen. Het is dankzij dwerg-planeten gevormd aan de rand van ons zonnestelsel, voornamelijk bestaand uit ijs en stof, dat er nu water vloeit op aarde.
  1. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.