Direct naar artikelinhoud
Politiek

Peeters over keuze voor ultraorthodoxe jood op lijst: "Zijn engagement zou net moeten worden aangemoedigd"

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters.Beeld BELGA

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters betreurt de commotie die vandaag ontstaan is over de kandidatuur van Aron Berger. Dat de ultraorthodoxe jood de krijtlijnen van de partij zal aanvaarden, staat voor Peeters vast. Al moet de geplande persconferentie morgen nog enkele onzekerheden wegnemen, zo klonk het in Terzake.

Gisteren raakte bekend dat de chassidische jood Aron Berger in oktober op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. Dat lokte hevige kritiek uit, onder andere binnen de partij. Berger deed in het verleden enkele omstreden uitspraken, onder andere over homoseksualiteit, en weigert omwille van zijn geloof vrouwen de hand te schudden. Vooral dat laatste is een doorn in het oog van verschillende CD&V'ers.

Aron Berger.Beeld Joods Actueel

Lijsttrekker Kris Peeters slaagde er in Terzake niet in de twijfel weg te nemen. "Voor CD&V is het niet mogelijk dat men op onze lijst zou staan wanneer men de gelijkheid van man en vrouw niet zou respecteren", aldus Peeters. "Voor alle duidelijkheid: in het verleden zijn er uitspraken geweest, ook over holebi's, die hij betreurt en waar hij niet meer achter staat."

De vraag of Berger vrouwen nu al dan niet de hand zal schudden wanneer dat nodig is, kon Peeters niet beantwoorden. "Ik ga ervan uit dat Aron Berger met respect voor de vrouwen zal zeggen dat hij hun hand niet zal weigeren. Voor mij is het belangrijk dat hij dat doet, omdat het bij ons belangrijk is om de hand te geven. Ik wil daar morgen duidelijkheid over."

Peeters brengt morgen een bezoek aan de Joodse gemeenschap, samen met Berger. Het was de bedoeling dat daar zijn kandidatuur bekendgemaakt zou worden. Peeters betreurt dat het uitlekken van het nieuws een schaduw geworpen heeft op wat volgens hem de toegevoegde waarde is van Bergers kandidatuur.

'Ik ga ervan uit dat Aron Berger met respect voor de vrouwen zal zeggen dat hij hun hand niet zal weigeren'
Kris Peeters, CD&V

"Het is belangrijk dat wij als CD&V Antwerpen alle geloofsgemeenschappen een plaats geven op de lijst", aldus Peeters. "Wij pleiten voor een zo breed mogelijk maatschappelijk veld. Berger is een aimabel, wijs, gedreven en geëngageerd persoon. Dat deze orthodoxe jood zich politiek wil engageren, zou net aangemoedigd moeten worden."

Rode lijn

Voor Hendrik Bogaert (CD&V) is er een rode lijn die niet overschreden mag worden. "We kunnen niemand op de lijst hebben die uit principe geen hand geeft aan vrouwen. Dat is niet in overeenstemming met de basiswaarden van onze partij", zei hij in De afspraak op Canvas.

"Het is verbazend dat deze discussie anno 2018 nog gevoerd moet worden", meent Bogaert. "We pleiten ervoor dat vrouwen een hand krijgen. Mensen die er anders over denken, val ik niet aan. Maar die horen niet op onze lijst thuis."

Wat Berger morgen zal zeggen, is voorlopig nog koffiedik kijken. "Er liggen verschillende pistes open", meent Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, die hoopt dat Berger met een "creatieve oplossing" op de proppen komt. "De Queen draagt altijd een witte handschoen. Misschien kan hij een handschoen in de kleur van de huid dragen."