Burgemeester van Anderlecht bezorgd over plannen Marc Coucke

Marc Coucke. © BELGA

Het is volgens de burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), ‘onmogelijk’ om een voetbalstadion voor RSC Anderlecht in Neerpede te bouwen. Dat is een van de opties die Anderlecht-voorzitter Marc Coucke naar voren schuift.

‘Onmogelijk’, zo reageert Anderlechts burgemeester Tomas op het voorstel van Marc Coucke. ‘Ik was verbaasd dat RSCA teruggreep naar een idee dat we meer dan tien jaar geleden achter ons gelaten hebben. Het verwondert me dat dit dossier weer aan de oppervlakte is gekomen. Eigenlijk is een verbouwing van het huidige Constant Vanden Stockstadion de enige concrete mogelijkheid. Dat heb ik Coucke ook gezegd. Nu is Neerpede geen oplossing meer.’

Marc Coucke wil Anderlecht weer internationale uitstraling geven. De miljardair moet een nieuwe ploeg bouwen, maar maakt ook plannen voor een gloednieuw stadion. Coucke ziet drie opties voor het Anderlechtstadion: een nieuw stadion in Neerpede, een nieuw stadion elders in Brussel of een renovatie van het Constant Vanden Stockstadion. Dat verklaart hij in een reportage van Pano, die woensdag vanaf 21.25 uur op Eén uitgezonden wordt.

Een ‘vanzelfsprekende’ optie is volgens Coucke de bouw van een stadion in Neerpede, naast het oefencomplex van de Brusselse recordkampioen. Maar daarmee is de burgemeester het oneens. Maar Coucke is niet meteen van plan om de Neerpede-piste te begraven. 'Als we dat doen, staan we over 20 jaar nergens', zei hij in het Radio 1-programma De wereld vandaag.

Al vóór de komst van Marc Coucke werd Neerpede onder de loep genomen als interessante locatie. Het is een wijk van Anderlecht en ligt vlak naast de Brusselse ring. De bereikbaarheid is dus goed en de club bezit er al grond. Paars-wit heeft er nu zijn trainingscentrum voor de jeugd, kan de hockeyclub claimen en is bovendien eigenaar van de skipiste die er nu ligt.

In 2015 leverde de gemeente Anderlecht een stedenbouwkundige vergunning af voor de uitbreiding van het huidige stadion. Omdat er daarna sprake was van een verhuizing naar het Eurostadion op parking C, werden die plannen in de koelkast gezet.