Geen aanpassingen, maar plots zijn negentien zwarte kruispunten niet meer zwart...

© Sebastian Steveniers

Negentien gevaarlijke kruispunten zijn van de zwarte lijst geschrapt omdat stad en gewest het niet eens raken of wegens geldgebrek.

Zestien jaar geleden stelde Vlaanderen voor het eerst een lijst op met zwarte kruispunten: de locaties waar in die tijd de meeste verkeersslachtoffers vielen en die dus dringend aangepakt moesten worden. Vandaag staan 22 van die punten nog altijd op de agenda van het Agentschap Wegen en Verkeer, bleek eerder al. Maar nu blijkt dat nog eens 19 punten de afgelopen jaren van de lijst werden geschrapt zonder ook maar enige aanpassing.

Vier van die 19 locaties behoren nog altijd tot de gevaarlijkste kruispunten in Vlaanderen. Twee ervan liggen op de Turnhoutse ring en zijn, afgaande op de meest recente ongevallencijfers, de derde en de tiende meest gevaarlijke locatie. Het zwarte punt in Asse staat op de 62ste plaats op de nieuwste lijst met 213 resterende zwarte punten, die dit jaar werd opgesteld. En ook het zwarte kruispunt in Meeuwen-Gruitrode staat vandaag nog steeds in de top honderd van de gevaarlijkste punten in Vlaanderen.

© De Standaard

Geldgebrek blijkt een van de redenen om niets te doen. “Als investeringen in verkeersveiligheid vanwege geldgebrek geschrapt worden, concludeer ik dat veiligheid niet dé topprioriteit is in het investeringsbeleid”, zegt Joris Vandenbroucke, sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat ook weten dat het “liefst lokaal gedragen oplossingen wil uitwerken”. “Soms botsen wij op doelstellingen of intenties van lokale besturen”, zegt woordvoerder Veva Daniëls.

De vijftien overige locaties die in de loop van de voorbije jaren van de lijst geschrapt werden, zijn volgens de recente ongevallenstatistieken niet langer ‘zwart’. Dat kan diverse redenen hebben, zoals minder verkeer of toeval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen