Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Naar de bioscoop deze week? Met deze 10 films zit u zeker goed

Bruno Vanden Broecke in de mockumentary 'Wien is 't Hof van Commerce'.Beeld RV

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

, en

1. Lady Bird

Op papier lijkt Lady Bird een zoveelste coming-of-ageverhaal. Maar het bijzonder geestige script van Greta Gerwig, losjes geïnspireerd op haar eigen opgroeien, maakt van dit regiedebuut een prachtige, doorleefde film. Saoirse Ronan ís Lady Bird: puur en eenvoudig, dapper maar ook geweldig prikkelbaar. Ze haat alles aan haar leven, zelfs haar naam. En dat begint ook stilaan haar moeder (Laurie Metcalf) de keel uit te hangen. Haar pragmatische, zelfs bittere stijl is alleen maar olie op het vuur in hun moeder-dochterrelatie. Maar precies dat is het emotionele hart van Lady Bird. Het briljante duo Ronan en Metcalf tilt deze film naar de quasi perfectie.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Greta Gerwig.

2. Afrika Filmfestival

Als er één continent ondervertegenwoordigd is onze cinema’s, dan wel Afrika. De komende twee weken wordt dat een klein beetje goedgemaakt, in de vorm van het Afrika Filmfestival. Naast debatten, tentoonstellingen en modeshows staan er meer dan honderd films op het programma. Wij kunnen alvast Une saison en France van de Tsjaadse meester Mahamat Saleh-Haroun tippen. Het pakkende relaas van een Afrikaanse oorlogsvluchteling die met zijn kinderen een nieuw leven opbouwt in Frankrijk, maar het land opnieuw dreigt te moeten verlaten.
Van 20/04 tem 5/05 in Leuven en een dertigtal andere locaties.

3. Isle of Dogs

Wes Anderson doet het weer. Isle of Dogs is zoals steeds een heerlijk plezierige, warme film. Maar net zoals in The Grand Budapest Hotel zit er ook een donker randje aan het verhaal: de hatelijke politiek van burgemeester Kobayashi, die mensen en honden tegen mekaar opzet, wil de kijker waarschuwen voor de gevaren van populisme à la Trump. En als u geen boodschap heeft aan politieke statements, kan u zich nog altijd vergapen aan de verbluffend knappe stopmotionbeelden.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons artikel over het geheim van Wes Anderson.

4. The Rider

Een cowboy die tijdens een rodeo van zijn paard smakt, levensgevaarlijk gewond raakt, maar enkele weken later – tegen het advies van alle dokters in – alweer in het zadel zit. Het is het verhaal van de internationaal bejubelde film The Rider, maar hoofdrolspeler Brady Jandreau maakte het ook echt mee. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao brengt zijn zware identiteitscrisis schitterend in beeld: ze koppelt een elegant scenario aan een bedachtzaam ritme en prachtige, levensechte beelden. Een intiem pareltje.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Brady Jandreau.

5. Wien is 't Hof van Commerce

Een mockumentary over 20 jaar 't Hof van Commerce? Dat is in de eerste plaats een geestig cadeautje voor de fans. Een rits Vlaamse artiesten en bekende figuren worden erin opgevoerd met een volstrekt verzonnen verhaal over de hiphopformatie. Maar bovenal is Wien is 't Hof van Commerce een interessant montage-experiment van debuterend regisseur Kristof 'DJ 4T4' Michiels. Met de ogen dicht is zijn film een luistermix waar duidelijk honderden uren handenarbeid zijn ingekropen. Reken daar nog eens de beelden bij, en je krijgt een mini-meesterwerk.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, hier ons artikel over de regels van een goede nepdocu en hier over de rel tussen Michiels en Canvas.

6. AlphaGo

Zwarte en witte stenen op een bord leggen was zelden zo fascinerend als in AlphaGo. Het in Azië erg populaire spelletje Go – dat naar verluidt nog tien keer ingewikkelder is dan schaken – hoeft u niet eens te snappen om gefascineerd te raken door deze documentaire: de strijd tussen mens en artificieel intelligente machine, daar gaat het om. En de wanhoop van de eerste, als blijkt de tweede de bovenhand haalt. Want wanneer een computerprogramma niet alleen slimmer, maar ook creatiever wordt dan de mens, dan wordt het wel erg angstaanjagend.
Op 23/04 in Sphinx Cinema (Gent). Lees hier onze recensie.

7. Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Oef, Gus Van Sant is zijn mojo dan toch niet definitief kwijtgespeeld met het potsierlijke The Sea of Trees. Zijn biopic over cartoonist John Callahan is opnieuw een schot in de roos. Joaquin Phoenix toont zich van zijn meest lichtvoetige kant als de alcoholverslaafde tekenaar, die na een dronken auto-ongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel belandde. Jonah Hill is heerlijk als Callahans AA-coach, die hem als een komische Jezusfiguur richting verlossing loodst.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Gus Van Sant.

8. The Death of Stalin

Als het op politieke satire aankomt, heeft Armando Iannucci zijn sporen al verdiend met tv-series als Veep en films als In The Loop. Maar in The Death of Stalin schakelt hij nog een versnelling hoger: met dank aan een geweldige cast is zijn zwartkomische versie van het Sovjetregime zowat de amusantste geschiedenisles die we ooit hebben gekregen.
Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Armando Iannucci.

9. Doof Kind

Doof kind vertelt het ontroerende verhaal van een doodgewone jongen. Hij draagt een hippe polo met een merklogo op borsthoogte geborduurd, zijn haar zit leuk en aan zijn arm hangen zeker zes festivalbandjes. Oh, ja. En Tobias is doof. Waarschijnlijk was vader Alex de Ronde het wat beu dat mensen zijn zoon als zielig ervaren. Daarom dit hartverwarmende portret.
Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

10. Jamie Marks is Dead

Wat als je zo verlegen bent dat je het bij leven niet aandurft om je crush aan te spreken? Dan kom je toch gewoon na je dood terug om hem het hof te maken? Zo gaat het althans in Jamie Marks is Dead, een opmerkelijk tienerhorrordrama van Carter Smith dat het midden houdt tussen Beau Séjour en Twin Peaks. Bij leven was de film geen release in ons land gegund, maar dankzij het One Shot Cinema-programma van Film Fest Gent komt hij nu alsnog door onze zalen spoken.
Op 19 en 26/04 in Sphinx Cinema (Gent).