Lijst met zwarte kruispunten slinkt plots zonder aanpassingen

Meeuwen-Gruitrode, een gevaarlijk kruispunt dat van de zwarte lijst is verdwenen. © Sebastian Steveniers

Gevaarlijke kruispunten worden van de zwarte lijst geschrapt omdat stad en gewest het niet eens raken of wegens geldgebrek.

Jef Poppelmonde

Zestien jaar geleden stelde Vlaanderen voor het eerst een lijst op met zwarte kruispunten: de locaties waar in die tijd de meeste verkeersslachtoffers vielen en die dus dringend aangepakt moesten worden. Vandaag staan 22 van die punten nog altijd op de agenda van het Agentschap Wegen en Verkeer. Maar nu blijkt dat er de afgelopen jaren nog eens 19 punten van de lijst geschrapt werden zonder dat daar ook maar enige aanpassing gebeurde.

Vier van die 19 geschrapte locaties horen vandaag nog altijd bij de gevaarlijkste kruispunten van Vlaanderen. Twee ervan liggen op de Turnhoutse ring en zijn, afgaande op de recentste ongevallencijfers, de derde en de tiende meest gevaarlijke locatie.

De twee gitzwarte punten verdwenen in 2008 van de lijst omdat er geen compromis werd gevonden met de stad Turnhout over het uit te werken ontwerp. Sindsdien is er niets veranderd. ‘De enige fundamentele oplossing is de gedeeltelijke ondertunneling van het kruispunt’, zegt burgemeester Eric Vos (TIM). ‘Daar was iedereen het tien jaar geleden ook al wel over eens. Maar het project is toen gestrand op een gebrek aan geld. Daarom heeft het AWV het van de lijst geschrapt.’

Joris Vandenbroucke, fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement: ‘Als investeringen in verkeersveiligheid uit geldgebrek geschrapt worden, concludeer ik dat veiligheid niet de topprioriteit is in het investeringsbeleid. Nochtans is de kans op een dodelijk ongeval op Vlaamse wegen nog altijd een heel stuk groter dan in de buurlanden.’

Waarom ook achttien andere zwarte verkeerspunten van de lijst verdwenen zonder aanpassingen, leest u hier.