Bedrijven pleiten bij Europa voor milieuvriendelijkere vrachtwagens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zesendertig spelers uit de retail-, voedings- en de transportsector, onder wie Carrefour, Ikea en Nestlé, roepen de Europese Commissie op om constructeurs te verplichten de CO2-uitstoot van vrachtwagens met een kwart te verminderen tegen 2025. Dat staat in een brief van de bedrijven aan Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Aan Belgische kant ondertekenden Colruyt Group en transportfederatie Febetra de oproep. Concreet vragen de ondertekenaars dat de Europese Commissie in het voorstel dat volgende maand wordt verwacht, truckbouwers verplicht de CO2-uitstoot van vrachtwagens met 24 procent te verminderen tegen 2025. "Dat zou de sector helpen om de klimaatdoelstellingen te halen en het zou de bedrijven 7.700 euro per jaar besparen, per vrachtwagen", zo luidt het.

Volgens de betrokkenen is de transportsector "het grootste klimaatprobleem van Europa", omdat hij verantwoordelijk is voor 27 procent van de totale CO2-uitstoot. Vrachtwagens zijn goed voor een kwart van de CO2-uitstoot van de transportsector.

De bedrijven pleiten voorts voor verplichte quota voor de verkoop van "zero emission"-vrachtwagens (zoals elektrische voertuigen).

In De Standaard, die ook over de brief bericht, reageert de Europese vereniging van constructeurs (Acea) al dat de eisen onrealistisch zijn. De vereniging pleit zelf voor een daling van de CO2-uitstoot met 16 procent tussen 2019 en 2030, met een tussentijdse doelstelling van 7 procent tegen 2025. "Dat is al behoorlijk uitdagend gezien het beperkte tijdsbestek, zeker als je weet dat de productie van voertuigen die in 2025 verkocht zullen worden, nu al bezig is", zo luidt het in de krant.

bron: Belga