‘Nergens worden toestellen als die van België verlengd’

In de commissie Defensie is een groot welles-nietesspel aan de gang. Volgens klokkenluider Rudi Decrop kunnen de F-16’s mee tot 2030. Zijn vroegere baas, kolonel Peter Letten, ontkent met klem. Volg het hier live.

Peter De Lobel

Veel sterren en strepen in de zaal van de commissie Defensie. Onder meer chef Defensie (CHOD) Marc Compernol wordt vandaag gehoord. Maar het is ook uitkijken naar de getuigenis van 'kolonel X', Rudi Decrop, de man die zijn oversten wees op de studie van Lockheed Martin over de mogelijke verlenging van het gebruik van de F-16's. Via zijn advocaat, Carine Flamend, liet hij eerder al verstaan dat hij het beste voorhad met Defensie. Dat zijn mails over het dossier gelekt zijn, wordt hem intern niet in dank afgenomen.

Afgelopen vrijdag gaf minister Steven Vandeput (N-VA) in de commissie al een samenvatting van de interne en externe audit die de voorbije weken doorgevoerd werden. De conclusie daarvan was dat er geen complot was binnen Defensie om informatie achter te houden en dat de vervangingsprocedure voor de F-16's gewoon kan doorgaan. Extra informatie van het Amerikaanse leger toont volgens Vandeput en Defensie ook aan dat het geen optie is om de F-16's langer in de lucht te houden.

De commissieleden konden pas maandag en dinsdag de audits inkijken en zijn niet van plan om die conclusies zomaar aan te nemen. Oppositie en meerderheid hebben een hele lijst met vragen klaar.

Peter De Lobel vanuit de Kamercommissie