Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Ultraorthodoxe Aron Berger niet langer kandidaat bij CD&V Antwerpen: "Ik betreur hoe de zaak op de spits is gedreven"

Aron Berger en Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters.Beeld BELGA

Aron Berger zal dan toch niet opkomen voor CD&V Antwerpen, bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Hij heeft zijn kandidatuur ingetrokken. Berger zegt begrip te hebben voor de gevoeligheden en gewoontes die er in Vlaanderen zijn, zoals het niet schudden van de hand van een vrouw. "Ik betreur wel hoe de zaak op de spits is gedreven."

Berger trekt zijn kandidatuur in, maar stelt wel dat CD&V de "voordeligste" partij blijft voor zijn gemeenschap in Antwerpen. "Zij zijn bereid tot dialoog met alle gemeenschappen en die dialoog zal blijven", aldus Berger.

Lijsttrekker Kris Peeters liet vooral Berger aan het woord. "Er wordt gezegd dat er in Antwerpen een vorm van apartheid bestaat tussen gemeenschappen", zei hij wel. "Antwerpen mag geen stad zijn waar gemeenschappen elkaar niet ontmoeten. Wij vinden het heel belangrijk om daarvoor inspanningen te leveren en zoeken daarom mensen uit de verschillende gemeenschappen die die zogenaamde apartheid mee willen doorbreken."

Er kwam vooral veel kritiek uit de eigen rangen van CD&V. Nu blijkt dat Peeters zichzelf in de voet heeft geschoten door Berger als negende op de lijst van CD&V Antwerpen voor te dragen. Hij liet weten "dat er veel commotie is ontstaan over een aspect van Berger zijn leven." Peeters twijfelt ook niet aan het feit dat Aron respect heeft voor de gelijkheid van mannen en vrouwen.

Lees verder onder de tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Er werden na het afleggen van de verklaringen geen vragen meer beantwoord. Er is ook met geen woord gerept over een diefstal waar Berger schuldig aan is bevonden door de correctionele rechtbank. Volgens de rechtbank heeft Berger 28.500 euro gestolen van een oude zieke man, die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn nalatenschap.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageerde zopas voor het eerst op de zaak bij VTM Nieuws. Hij verduidelijkt dat "het niet aan CD&V nationaal is" om alle kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen na te trekken. Dat zullen er immers zo'n 7.000 zijn, verduidelijkt Beke. Dat natrekken "is de verantwoordelijkheid van de lokale afdelingen".

Beke zegt ook niet geweten te hebben dat de Antwerpse afdeling een ultraorthodoxe jood op de lijst wilde zetten. "Dat is ook niet per se nodig", aldus de CD&V-voorzitter.

Pers verzamelt aan de ingang van de persconferentie.Beeld Wouter Van Vooren

Persconferentie verliep chaotisch

De aanloop naar de persconferentie verliep erg chaotisch. Het persmoment ging uiteindelijk met zowat een uur vertraging van start. Na de persconferentie was er geen ruimte voor de pers om vragen te stellen. De kopstukken van de Antwerpse CD&V en Berger verdwenen met bedrukte gezichten meteen in de coulissen na de aankondiging dat hij niet langer kandidaat is.

Alle Vlaamse nieuwsmedia waren aanwezig, maar op het laatste nippertje liet de partij weten dat de persconferentie niet gefilmd mocht worden. “De persconferentie vindt plaats op privéterrein”, kreeg de VTM NIEUWS-ploeg te horen. “Daar mag dat niet.”

Live

  1. "Kandidaten moeten uitdrukkelijk waarden van verlichting onderschrijven" (Antwerpse N-VA)

    Antwerps N-VA-voorzitter en schepen Fons Duchateau wil woensdag in een reactie op de zaak Aron Berger bij CD&V geen leedvermaak tonen, maar stelt tegelijkertijd dat een dergelijk probleem zich in zijn partij niet kan stellen. "Wij vragen onze kandidaat-mandatarissen uitdrukkelijk om de waarden van de verlichting te onderschrijven", zegt hij. "Dat is de basisvoorwaarde waarop we beginnen praten."

    Duchateau heeft het verder ook over "een zeer kwalijke zaak voor de joodse gemeenschap in Antwerpen", aangezien die door alle commotie in een negatief daglicht komt te staan.

  2. Eerste reactie CD&V-voorzitter Wouter Beke

    "Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen er 7.000 kandidaten die zich zullen aanmelden", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke bij VTM Nieuws. "Het is niet aan CD&V nationaal om die allemaal na te trekken. Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale afdelingen", aldus Beke.

    Beke geeft ook aan niet op de hoogte te zijn geweest dat de Antwerpse afdeling een ultraorthodoxe jood op de lijst wilde zetten, al noemt hij dat "ook niet per se nodig".

  3. Kris Peeters: "Veel commotie ontstaan over aspect van zijn leven"

    Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters betreurt dat de kandidatuur van Berger veel deining heeft veroorzaakt. "Ik twijfel niet aan het feit dat Aron respect heeft voor de gelijkheid van mannen en vrouwen." 

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Freilich: "Nieuws over diefstal heeft wellicht de doorslag van stap opzij gegeven"

    Net voor de persconferentie is bekend geraakt dat Berger schuldig is bevonden aan diefstal. Volgens de rechtbank heeft Berger 28.500 euro gestolen van een oude zieke man, die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn nalatenschap. Hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich denkt dat de diefstal wel eens de doorslag zou hebben gegeven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Persconferentie al afgelopen

    De persconferentie is afgelopen, er was geen ruimte voor de pers om vragen te stellen. De kopstukken van de Antwerpse CD&V en Berger verdwenen meteen na de aankondiging dat hij niet langer kandidaat is met bedrukte gezichten in de coulissen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Aron Berger neemt het woord: "Ik betreur hoe de zaak op de spits is gedreven"

    "Het geven van een hand zal vandaag niet opgelost worden, zelf niet met de toestemming van de rabbijn. Ik ben verrast door de media-aandacht en heb daarom besloten om mijn kandidatuur in trekken." 

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Aron Berger niet langer kandidaat meer voor CD&V Antwerpen

    De ultraortodoxe jood zou niet langer kandidaat zijn voor CD&V Antwerpen. Dat zou bevestigd zijn aan VTM Nieuws.

    Aron Berger.Beeld Joods Actueel
  8. Persconferentie begonnen

    Aron Berger is aanwezig op de persconferentie. Nahima Lanjri en Jan De Volder, beide van CD&V ook onder de aanwezigen.

  9. Crisisoverleg bij CD&V Antwerpen

    CD&V zorgt voor verwarring op eigen persconferentie want er zou crisisoverleg aan de gang geweest zijn tussen de Antwerpse CD&V en de Joodse Centrale. Dat zegt Ellen Wauters, woordvoerster van de schepen voor haven, industrie en werk Marc Van Peel (CD&V).

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. De pers is massaal aanwezig op persconferentie van Aron Berger

    Beeld Wouter Van Vooren
    Aankomst van Kris Peeters (CD&V)Beeld Wouter Van Vooren
    Beeld Wouter Van Vooren
    Beeld Wouter Van Vooren
  11. Michael Freilich zegt dat de Joodse gemeenschap geschonden uit deze affaire komt. De poging van CD&V om de joodse kiezer aan zich te binden lijkt meer en meer in het gedrang te komen, klinkt het. "Er is een mirakel nodig om Berger op de lijst te houden."

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Persconferentie nog niet begonnen

    De persconferentie die normaal om 12 uur moest beginnen, is nog niet van start gegaan. Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters is wel al ter plaatse.

    Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA
  13. De controversiële rabbijn Moshe Friedman, die onder meer het aantal omgekomen joden tijdens de Holocaust in vraag stelt, is op de stoep in de clinch gegaan met Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel. "U komt hier enkel om te stoken", aldus Freilich.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Hoe Kris Peeters met gebrekkige research en slechte communicatie zichzelf in de voet schiet

    De electorale strijd om de joodse gemeenschap in Antwerpen eist zijn eerste slachtoffer. Door de ultraorthodoxe kandidaat Aron Berger voor te dragen, schiet CD&V-kandidaat Kris Peeters zichzelf in de voet. 

  15. Wie is Aron Berger?

    Wie is de ultraorthodoxe jood die de negende plaats krijgt van de Antwerpse CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober? Binnen CD&V groeit de kritiek sinds het nieuws bekend werd.

  16. Aron Berger zei eerder al te zullen vasthouden aan zijn religieuze principes, zoals het ritueel (en dus onverdoofd) slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote. Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, laat weten dat Berger ook vandaag geen handen van vrouwen zal schudden. "Enkel in noodsituaties."

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Twitter bericht wordt geladen...

  18. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, sprak deze ochtend al met Berger. “Om 10 uur vanochtend wist hij nog niet wat er zou gezegd worden. Hij is wel geschokt door de heisa, maar is niet van plan zelf een stap terug te zetten.” 

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Ultraorthodoxe CD&V-kandidaat recent schuldig bevonden aan diefstal

    Aron Berger (42), de ultraorthodoxe jood die kandidaat is voor CD&V in Antwerpen, is door de correctionele rechtbank in Antwerpen recent schuldig bevonden aan diefstal. Dat schrijft Gazet Van AntwerpenVolgens de rechtbank heeft Berger 28.500 euro gestolen van een oude zieke man, die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn nalatenschap. Lees hier meer over hoe de correctionele rechtbank de jood in maart schuldig bevond.

  20. Ultraorthodoxe jood Aron Berger geeft tekst en uitleg

    Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters geeft zo dadelijk een persconferentie, die hij gisteren groot heeft aangekondigd. Alle Vlaamse nieuwsmedia zijn aanwezig, maar op het laatste nippertje liet de partij weten dat de persconferentie niet mocht gefilmd worden. "De persconferentie vindt plaats op privéterrein", kreeg de VTM NIEUWS-ploeg te horen. "Daar mag dat niet."

DM Zapt

Handig: krijg nieuws uit Antwerpen via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht ANTWERPEN AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Antwerpen.

Hoe werkt het precies?