De Who’s who van de Kasteelmoord

© BELGA

Deze middag is er een uitspraak op het proces van de Kasteelmoord. Maar wie staat er in de schijnwerpers?

Stijn Cools

André Gyselbrecht

De opdrachtgever

‘Dit was het ultieme redmiddel, de laatste kans om de kleinkinderen te beschermen. Ze waren in gevaar.’ Met die woorden bekende dokter André Gyselbrecht vorig jaar dat hij de opdracht gaf voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. Hij vond dat die er ‘rare ideeën en abnormale gedragingen’ op na hield, maakte zich grote zorgen omdat de dertiger van plan was met het hele gezin naar Australië te verhuizen om in een ecologische sekte te gaan wonen en diende een klacht tegen hem in omdat er sprake was van incest met een van de dochtertjes.

Dokter Gyselbrecht is man van aanzien in het West-Vlaamse dorp Ruiselede. Meteen na de verdwijning van Saelens kwam de zestiger in het vizier als verdachte. Hij hield lang vol dat hij Saelens alleen maar een lesje wilde leren. Tot dus die bekentenis van een jaar geleden. De advocaten van Gyselbrecht vragen de vrijspraak wegens onweerstaanbare drang, zijn dochter – de echtgenote van Saelens – pleitte eerder al voor een milde straf.

Pierre Serry

De tussenpersoon

Een sjacheraar. Dat is het beeld dat van Pierre Serry naar voren gekomen is, de voorbije jaren. Hij moest onder meer al terechtstaan in een grote zaak van drugsmokkel. Dokter Gyselbrecht diende de vader van Serry palliatieve zorgen toe en dat schepte een band tussen de twee mannen. Op vraag van Gyselbrecht zocht Serry figuren uit de onderwereld om de moord te plegen. Zijn advocaten vragen de rechtbank om mildheid. Ze wijzen erop dat Gyselbrecht druk uitgeoefend zou hebben op Serry.

Evert de Clercq

'De ronselaar'

Deze Nederlandse horecabaas met geen onbesproken verleden ontkent ook maar iets met de moord op Stijn Saelens te maken te hebben. In het onderzoek naar Serry kwam hij op de radar van de speurders. De vijftiger zou de uiteindelijke huurmoordenaar – Ron van Bommel - aangeleverd hebben, maar zelf vindt hij dat een onzinnige redenering, omdat Serry perfect zelf contact had kunnen opnemen met Van Bommel. Hij vraagt de vrijspraak wegens onvoldoende bewijzen.

Franciscus 'Roy' Larmit

De neef

Uit DNA-onderzoek blijkt de betrokkenheid van de Nederlander Roy Larmit. Hij bracht zijn oom, Ron Van Bommel, naar de plaats van de moord en hielp het lichaam te begraven. Volgens Larmit wist hij niet dat er een plan was om een moord te plegen. Zijn advocaten vragen de veertiger enkel te veroordelen voor ‘lijkverberging’.

Ron Van Bommel

De uitvoerder

De eigenlijke moordenaar van Stijn Saelens staat niet terecht. Het DNA-onderzoek ontmaskerde hem weliswaar als de schutter, maar hij is niet lang na de moord overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Hij was een heroïneverslaafde en een spilfiguur in de Nederlandse onderwereld. De Eindhovenaar werd eind jaren negentig al veroordeeld voor de moord op een drugsbaas. Uit telefoononderzoek bleek dat Pierre Serry voorafgaand aan de moord contact had met Van Bommel.

Stijn Saelens

Het slachtoffer

Op 31 januari 2012 werd Stijn Saelens dodelijk geraakt door een kogel in de rechterlong. Zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht vond die dag wel bloedsporen en een kogelhuls in de inkomhal van kasteel Carpentier, hun woning in het West-Vlaamse Wingene, maar het lichaam van Saelens was nergens te bespeuren. Twee weken later vonden speurders het stoffelijke overschot van de dertiger in een put in een bos in Maria-Aalter, nabij de chalet van Pierre Serry.

Saelens was vader van vier kinderen, ingenieur van opleiding, projectontwikkelaar van beroep en afkomstig uit een rijke familie. Maar hij werd door zijn omgeving ook getypeerd als een zweverig en excentriek type. Zijn schoonvader diende een klacht tegen hem vanwege incest met zijn dochtertje. Hij was ook van plan een nieuw leven te beginnen met zijn gezin in Australië.