Ultraorthodoxe jood Aron Berger (42) geen kandidaat meer op Antwerpse CD&V-lijst

Aron Berger (42), de ultraorthodoxe jood die weigert om vrouwen de hand te schudden, is geen kandidaat meer voor CD&V in Antwerpen. Dat heeft de man woensdagmiddag zelf bevestigd op een persconferentie.

jdb, fem

Berger heeft zijn kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen zelf ingetrokken. “Ik snap de gevoeligheden van Antwerpen en België. Daarom trek ik mij terug”, zo lichtte de man zelf toe op de persconferentie.

Dinsdag raakte bekend dat de Antwerpse CD&V-afdeling Aron Berger had aangetrokken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij is een ultraorthodoxe chassidische jood die zich in het verleden al liet ontvallen dat hij weigert om vrouwen een hand te geven. Maar die controversiële uitspraak leverde meteen bakken kritiek op, zelfs binnen CD&V-rangen. Partijtoppers als Kamerlid Hendrik Bogaert en Vlaams minister Hilde Crevits uitten openlijk kritiek op Peeters’ nieuwste aanwinst, en moesten in hun bewoordingen amper onderdoen voor de verwijten van politieke tegenstanders, zoals Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

“Ik betreur dat dit op de spits is gedreven. CD&V blijft voor mij de partij die voor onze gemeenschap de beste is”, aldus Berger woensdagmiddag op de persconferentie.

LEES OOK. Chaos troef bij voorstelling van omstreden jood die op CD&V-lijst zou prijken

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Apartheid

Ook lijsttrekker Kris Peeters nam het woord op de bijeenkomst. “Er wordt gezegd dat er in Antwerpen een vorm van apartheid bestaat tussen gemeenschappen. Antwerpen mag geen stad zijn waar gemeenschappen elkaar niet ontmoeten. Wij vinden het heel belangrijk om daarvoor inspanningen te leveren en zoeken daarom mensen uit de verschillende gemeenschappen die de zogenaamde apartheid mee willen doorbreken.”

Peeters stelt dat Berger zo iemand was van binnen de (ultraorthodoxe) joodse gemeenschap die zich al jaren voor die gemeenschap engageert en dat nu ook politiek wilde doen. “We hebben dan ook gesprekken gevoerd, omdat er rekening moest worden gehouden met niet alleen politieke overtuigingen maar ook religieuze”, aldus nog Peeters. “Voor alle duidelijkheid: niemand hier, ook Aron Berger niet, twijfelt aan het respect tussen mannen en vrouwen.”

Er werden na het afleggen van de verklaringen geen vragen meer beantwoord. Of CD&V Antwerpen nu op zoek gaat naar een andere, meer gematigde joodse kandidaat is niet duidelijk.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een eerste reactie zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke dat hij niet op voorhand wist dat het om een orthodoxe jood ging. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen er zevenduizend kandidaten die zich zullen aanmelden. Het is niet aan CD&V nationaal om die allemaal na te trekken. Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale afdelingen”, zo verklaarde Beke aan VTM Nieuws.

Al had CD&V Antwerpen niet verteld aan Beke dat er een ultraorthodoxe jood op de lijst stond. “Maar dat is ook niet per se nodig”, aldus de CD&V-voorzitter nog, die naar eigen zeggen achter lijsttrekker Kris Peeters blijft staan.

Diefstal

Uitgerekend vlak voor de persconferentie raakte nog bekend dat Berger recent door de correctionele rechtbank in Antwerpen recent schuldig is bevonden aan diefstal. Volgens de rechtbank heeft Berger 28.500 euro gestolen van een oude zieke man, die in 2012 en 2013 zijn hulp had ingeroepen bij het regelen van zijn nalatenschap. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

Aron Berger is in Antwerpen onder meer actief als ondernemer en organisator van inburgeringscursussen voor joodse nieuwkomers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen