© Joris Herregods

Celstraffen tot tien jaar gevorderd voor brutale overval op Antwerps juwelier

Het openbaar ministerie heeft woensdag tien en zes jaar cel gevorderd voor de twee mannen die in de zomer van 2016 een juwelier aan de Steenhouwersvest in Antwerpen overvielen. Ze gingen met de inhoud van de kluis aan de haal.

De winkelbediende van O! Jewelry liet op 22 juli 2016 twee Oost-Europese mannen binnen. Eén van hen, beklaagde Eriks A., was twee dagen eerder al naar een ring komen kijken. Toen ze de kluis opende om de ring te nemen, werd ze door Valdis B. vastgegrepen en op de grond geduwd.

De vrouw werd aan handen en voeten vastgebonden met colsonbandjes en haar mond werd dichtgeplakt. Zo lang ze zich maar rustig hield, zou er volgens de overvallers niets met haar gebeuren. Ze staken de inhoud van de kluis in twee zakken en gingen ervandoor. De winkelbediende was diep onder de indruk van de feiten en kampt nog altijd met posttraumatische stress.

Zweden

De overvallers werden gefilmd door de camera in de zaak. De foto’s werden internationaal verspreid en dat leverde een positieve reactie op van Zweden. Valdis B. en Eriks A. hadden op 1 juni 2016 ook daar een juwelier overvallen. Ze werden in Zweden veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

Vorig jaar werden ze tijdelijk overgeleverd aan België. De beklaagden bekenden de feiten: ze hadden gefeest en hadden geld nodig. Na de overval waren ze met een bus naar Letland gereden, waar ze de buit verkocht hadden. Ze hadden ieder 25.000 à 30.000 euro opgestreken.

“Onverbeterlijk”

Valdis B. werd al meermaals in Estland, Letland en Zweden veroordeeld voor overvallen en inbraken. De procureur noemde hem “onverbeterlijk” en vorderde tien jaar cel. Ook Eriks A. liep al enkele veroordelingen op. Voor hem werd zes jaar cel geëist.

De verdediging pleitte voor een opslorping met de veroordeling in Zweden, omdat het over gelijkaardige feiten in dezelfde periode gaat.

Vonnis op 8 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER