Een op de zes gezinnen kampt met waterarmoede

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een op de zes Belgische gezinnen kampt met waterarmoede. Daarmee wordt bedoeld dat ze een te groot deel van hun inkomen aan de waterfactuur besteden. Dat blijkt uit een publicatie van de Koning Boudewijnstichting. In Vlaanderen gaat het om een op de negen gezinnen, in Wallonië om een op de vijf en in Brussel om een op de vier. Het aantal ingebrekestellingen en afbetalingsplannen neemt toe. De gemiddelde waterfactuur is tussen 2005 en 2016 met 89 procent gestegen in Vlaanderen, met 74 procent in Wallonië en met 56 procent in Brussel. In 2016 kregen volgens de Koning Boudewijnstichting in Vlaanderen 220.000 huishoudelijke klanten minstens één ingebrekestelling, in Wallonië waren dat er 140.000. Er werden in Vlaanderen 63.000 afbetalingsplannen (+86 procent in vergelijking met 2012) en in Brussel 28.000 (+32 procent) toegestaan. Voor Wallonië zijn er geen cijfers over afbetalingsplannen.

Wel werden er in 2016 in Vlaanderen minder gezinnen afgesloten van het openbaar waterdistributirnetwerk. Het waren er 2.617, of 32 procent minder dan in 2012. In Brussel werd de waterlevering bij 862 huishoudelijke verbruikers onderbroken, een stijging met 73 procent tegenover 2012. Voor Wallonië zijn er geen cijfers over het aantal afsluitingen van de watertoevoer.

De Koning Boudewijnstichting benadrukt dat er in de drie gewesten de voorbije jaren grote inspanningen geleverd zijn om het tij te doen keren. In Vlaanderen was er bijvoorbeeld de invoering van een sociaal tarief en de verbetering van de lokale adviescommissies. In Wallonië werden de middelen voor het "Fonds Social de l'Eau" uitgebreid en loopt er een parlementair initiatief om de waterfactuur te beperken in geval van verborgen lekken. In Brussel stegen de middelen voor het Sociaal Waterfonds en is er een werkgroep die een versterkt beleid tegen waterarmoede uitwerkt.

bron: Belga