Direct naar artikelinhoud
Medicinale cannabis

Familie van Sofie (9) wanhopig na inval bij leverancier cannabisolie: "Wat moet ik nu? Mijn dochter laten afzien?"

Sofie Voncken krijgt sinds mei 2015 druppeltjes cannabisolie toegediend, zodat haar epilepsieaanvallen nagenoeg verdwijnen.Beeld Mine Dalemans

Al verschillende jaren slikt Sofie Voncken (9) illegale druppeltjes cannabisolie om haar epilepsie te onderdrukken. Nu het gerecht bij haar leverancier is binnengevallen, vrezen haar ouders dat de aanvallen zullen terugkomen. "Die man is een hulpverlener, geen crimineel."

Cannabisolie is verboden in ons land. Toch weerhoudt het mensen als Jean-Pierre Voncken niet om het middel in huis te halen. "Sofie laat sindsdien spectaculaire verbeteringen zien", zegt hij. 

Sofie is Jean-Pierres dochter. Ze heeft een ernstige vorm van epilepsie die gepaard gaat met tientallen aanvallen per dag. De cannabisolie is volgens haar vader een redding. "Vooral het middel dat we een jaar geleden vonden bij een Antwerpse leverancier, maakt een groot verschil. Hij verwerkt de olie op maat, waardoor ze weer kan spreken en naar school gaan."

Onlangs blijkt het gerecht bij net die leverancier te zijn binnengevallen. Zijn voorraad is volgens Voncken in beslag genomen. "Sofie heeft nog genoeg voor een drietal weken en dan zit ze ook zonder." Het gezin is ten einde raad. "Nu moeten we in het buitenland zoeken naar olie gebaseerd op dezelfde plant. Dat is niet evident. En ook risicovol."

'Nu moeten we in het buitenland zoeken naar olie gebaseerd op net dezelfde plant. Dat is niet evident. En ook risicovol'
Jean-Pierre Voncken, vader van Sofie

Het gezin strijdt al jaren voor de legalisering. Sofie neemt de druppeltjes al sinds 2015. Tot nog toe is haar voorraad nooit eerder in het gedrang gekomen. "In ons geval wordt het gedoogd, ja. Ik denk dat de politie niet durft binnenvallen bij een doodziek meisje." Haar vader snapt niet waarom de leverancier wel aangepakt wordt. "Die man is een hulpverlener, geen crimineel." Volgens Voncken hielp hij meer dan tweehonderd patiënten.

Het parket van Antwerpen wil niet reageren op het dossier. 

In den duik

Hoeveel mensen in ons land cannabisolie gebruiken, is niet duidelijk. Gents professor Paul Boon, die ook voorzitter van de Epilepsie Liga is, stelt dat er geen cijfers voorhanden zijn. "Mensen doen dit in den duik." Zelf kan hij de epilepsiepatiënten die de druppeltjes slikken op twee handen tellen. "Maar ik krijg wel elke week een of meerdere vragen hierover."

Telkens geeft hij hetzelfde antwoord: "Er is onvoldoende wetenschappelijke grond. Enkel bij enkele uiterst zeldzame kinderepilespievormen blijkt de olie voor een verschil te zorgen, maar dan nog: het is geen wondermiddel. We weten ook niet wat de bijwerkingen zijn." Hij wijst naar een onlangs verschenen artikel in het vooraanstaande vakblad Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. "Dat stelt dat er nog maar weinig onderbouwd onderzoek is gebeurd."

Boon snapt wel dat sommigen desondanks de olie gebruiken. "Bij een op de drie epilepsiepatiënten kan de bestaande medicatie de aanvallen immers niet onderdrukken." Van inbeslagnames zoals die in Antwerpen heeft hij niet eerder gehoord.

Sprayen mag wel

In ons land is er vandaag één vorm van medicinale cannabis vergund. Het gaat om Savitex, een spray voor een beperkte groep MS-patiënten met zware spasmen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) denkt voorlopig niet aan een uitbreiding. Dat kan volgens haar alleen als er voldoende evidentie is.

Professor toxicologie Jan Tytgat (KU Leuven) betreurt die striktheid. Volgens hem moeten zowel een spray als olie kunnen voor een grotere groep mensen. "Op voorwaarde dat ze het onder gecontroleerde omstandigheden krijgen." De expert benadrukt dat cannabis vooral schadelijk is als het gerookt wordt en in de longen terechtkomt.

Zelf kweken

Er zijn enkele landen als Nederland en Frankrijk waar patiënten wel aan cannabisolie kunnen geraken. Dat zegt ook Voncken: "In Nederland kun je bijvoorbeeld met een voorschrift naar een apotheek, maar je vindt wel geen arts die bereid is om het voor te schrijven." Ook de artsen in het UZ Leuven, die zijn dochter begeleiden, zetten niets op papier. 

'In Nederland kun je wel met een voorschrift naar een apotheek, maar je vindt wel geen arts die bereid is om het voor te schrijven'
Jean-Pierre Voncken

Voncken hoopt de cannabisolie straks in het buitenland te vinden. Als dat niet lukt, gaat hij zelf planten kopen. "Dat is nog risicovoller want we hebben er minstens twintig nodig. Maar wat moet ik doen? Mijn dochter laten afzien en sterven?"