Direct naar artikelinhoud
Screening

N-VA wil bij plotse hartdood terugbetaling van onderzoek

Jan VercammenBeeld N-VA/Imagedesk

Voor jongeren onder de 35 jaar die plots overlijden bij het sporten moet de medische diagnostiek zoals autopsie worden terugbetaald. Het is een voorstel van N-VA-parlementslid Jan Vercammen, zelf cardioloog.

Het voorstel draait om post-screening en niet om preparticipatie-screening  – iedereen die aan sport wil doen bijvoorbeeld verplicht naar de cardioloog sturen. “We weten niet altijd wat de precieze oorzaak is van plotse hartdood. De bedoeling van dit voorstel”, zegt Jan Vercammen, als cardioloog verbonden aan het Ypermanziekenhuis in Ieper, “is het verzamelen van data om een beter beeld te krijgen van het probleem en eventueel het beleid aan te passen. Terugbetaling van de autopsie en de onderzoeken zoals een genetische analyse, zal ons al heel wat meer leren over die problematiek. Dat kan via een eenvoudige toevoeging van een artikel bij de wet van 4 april 1974 betreffende de verzekeringen.”

Nadat eergisteren opnieuw een wielrenner dood werd aangetroffen, overleden aan plotse hartdood, was de preparticipatiescreening weer een hot item. Zowel Jeroen Goeleven, die thuis stierf, als Michael Goolaerts die op de fiets in Parijs-Roubaix het leven liet, hebben die screening evenwel gehad. Niks wees op problemen.

Elke jonge hartdode is er één te veel, maar omdat het sporters zijn, vallen ze op in de media. De data in de studies verschillen, maar de grootst gerapporteerde incidentie was 6,4 gevallen op 100.000 patiëntenjaren. “Plotse hartdood blijft een uitzonderlijk gebeuren”, zegt Vercammen. “Uit studies blijkt dat zelfs van de hoogrisicopatiënten met hartziekten maar 0,9 procent uiteindelijk overlijdt. Men zou 146.000 atleten moeten screenen om één dode te vermijden en 80 procent van de overlijdens zou bij een routinescreening niet zijn gedetecteerd.”

'Terugbetaling van de autopsie en de onderzoeken zoals een genetische analyse, zal ons al heel wat meer leren over de problematiek'
Jan Vercammen

Niet meer sporten

Als dit voorstel tot post-screening door de fractie van N-VA wordt goedgekeurd, wordt het ter stemming gebracht in het federaal parlement. Preparticipatie-screening daarentegen is de bevoegdheid van de gemeenschappen en is dus niet aan de orde. Maar initiatiefnemer Vercammen – zelf een fervent sporter en hartspecialist – is geen voorstander van zo'n massale screening van sporters: de kosten wegen niet op tegen de baten en de resultaten van de screening zou te veel hobbysporters onterecht tot sedentarisme veroordelen.

Hij sluit niet uit dat in de toekomst gerichter onderzoek en screening betere resultaten zou kunnen opleveren, maar vandaag zou een algemeen screening het doel ver voorbij schieten. “Te veel mensen zouden bij de minste melding van een onregelmatigheid niet meer sporten. Dat zou pas een probleem zijn voor de volksgezondheid.”