EPA
Volledig scherm
© EPA

30% van koralen Great Barrier Reef gestorven tijdens catastrofale hittegolf

De extreem hoge temperaturen die in 2016 Australië hebben geteisterd, hebben grote gevolgen gehad voor het Great Barrier Reef. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de koralen van het bekende rif is afgestorven tijdens de hittegolf die negen maanden heeft aangehouden. De resultaten, die gepubliceerd zijn in Nature, verrassen zelfs onderzoeker Terry Hughes.

6 reacties

  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Ferdinand,El Nino is herhaaldelijk vernoemt en deze worden net door opwarming steeds sterker terwijl de tegenhanger el nina (afkoelend zeewater) steeds zwakker wordt.Ontkennen is uw stokpaardje,dat weten we al.
  • Rania Desaegher

    6 jaar geleden
    Ik was er een paar jaar geleden en toen vertelde men ons dat één van de belangrijkste oorzaken van verbleking en afsterven, koraaletende zeesterren waren. Dat kan je trouwens ook lezen in verschillende studies over dit probleem. Telkens enkel het klimaat vernoemen, is blijkbaar spectaculairder.
  • wil baken

    6 jaar geleden
    Nu de rest nog, dan zijn we van de gezaag vanaf. Zolang iederen de vlieger pakt zoals de bus en vlees blijft eten zal er zo veel niet aan de hand zijn hoor.
  • De Waen Luc

    6 jaar geleden
    larie,,het is aangetoond dat het rif zich daarna snel herstelde en het nu prima stelt..
  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Uiteraard moet men er de - "door de mens veroorzaakte" - klimaatverandering weer maar eens bij sleuren. Dat we in 2016 een 100% natuurlijke super El Niño meemaakten wordt even verzwegen. Die zorgde voor zeer hoge zeewater temperaturen. Koralen hebben overigens véél hogere temperaturen, eeuwen droogte evenals een veel te hoge zeespiegel ook overleefd.