© AP

Orban wil meer dan miljoen vluchtelingen Europa uitwijzen en op eiland plaatsen

De Hongaarse premier Viktor Orban wil dat Europa meer dan een miljoen vluchtelingen uitwijst en onderbrengt in grote vluchtelingenkampen buiten EU-grondgebied. Dat miljoen mensen zijn, volgens de door het nieuwsportaal Origo geciteerde, rechtsconservatieve politicus, “allen die illegaal de EU zijn binnengekomen”.

De kampen moeten “door gewapende EU-krachten worden bewaakt en met EU-geld gefinancierd”. De vluchtelingen in die kampen moeten daar hun asielaanvraag indienen en mogen enkel vrijgelaten worden als een EU-land bereid is hen op te nemen.

Orban denkt aan “een eiland of ergens aan de Noord-Afrikaanse kust” als plaats(en) om de massakampen op te richten.

Orban is een van de meest radicale Europese leiders wat betreft het vluchtelingenvraagstuk. Hij is tegen opgelegde quota en heeft aan de grenzen met Servië en Kroatië “muren” van prikkeldraad laten bouwen om de Balkanroute voor asielzoekers af te snijden.

Op 2 oktober vindt in Hongarije op initiatief van de regering in Boedapest een referendum plaats tijdens hetwelk de burgers de EU-quota voor het verspreiden van de vluchtelingen over de EU-lidstaten kunnen (en allicht zullen) verwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER