Wat mogen we nu wel en niet eten? Dit is het advies van de Hoge Gezondheidsraad

Met ‘nieuwe richtlijnen voor voedingsmiddelen en energie’ hoopt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) eenieder te helpen die wel evenwichtig wil eten, maar door de bomen het bos niet meer kan zien.

Het gaat om de zesde uitgave van voedingsaanbevelingen. Niet dat het ultieme dieet is heruitgevonden, want vele adviezen blijven behouden, maar andere zijn wel ‘aangepast aan de huidige wetenschappelijke kennis’. Wat is er dan veranderd?

In de vorige versie uit 2009 werd bij de aanbevelingen voor energie-inname nog rekening gehouden met drie activiteitscategorieën: licht, gemiddeld en zwaar. Dat zijn er nu zes geworden: inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief, uitgesproken actief.

Wél brood en pasta

De voedingsaanbevelingen leggen voor elk voedingsmiddel zowel de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ vast als de ‘niet te overschrijden maximale hoeveelheid’. Wat de vetten betreft, moeten ‘industriële transvetzuren’ vermeden worden, omdat ze het risico op hart- en vaataandoeningen verhogen, terwijl andere vetzuren (omega-6 en omega-3 vetzuren) net meer aan bod moeten komen. De gevaarlijke verzadigde vetzuren zitten in boter, vette vleeswaren, maar ook in tropische oliën. De algemene boodschap luidt: varieer en doseer de vetbronnen.

Overmatige consumptie van toegevoegde suikers leidt tot overgewicht en gaat ten koste van vitamine- en mineraalrijke voeding. De HGR benadrukt dat honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap soms ten onrechte worden beschouwd als gezonde alternatieven voor andere suikers.

De plaats van complexe koolhydraten en vezels in een gezond voedingspatroon wordt bevestigd. De HGR adviseert volle granen (bruin brood, volkoren brood, volkoren rijst en pasta), peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit als bron van koolhydraten.

Minder zout

Overmatig gebruik van zout leidt tot hoge bloeddruk. Obese en oudere personen met een hoge bloeddruk zijn daar gevoeliger voor. De HGR beveelt aan om niet meer dan vijf gram zout per dag in te nemen.

Om dit te bereiken moet er een daling komen van het toegevoegd zout in verwerkte producten, zoals brood, kaas, fijne vleeswaren, saus en specerijen, in bereide maaltijden en in maaltijden op school. Daarnaast moet de bevolking gesensibiliseerd worden, zodat ze haar aankopen bijstuurt en minder zout aan de gerechten toevoegt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer