De Wever: "Ik draag verantwoordelijkheid dat het zo is misgelopen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft achter zijn aanpak staan in het conflict met Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Tegelijk neemt hij de verantwoordelijkheid op zich. "Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat het zo misloopt en als voorzitter draag je de verantwoordelijkheid voor alles, dus ook hiervoor", zegt hij in een gesprek met VRT Nieuws.

De Wever is in het gesprek niet mals voor Vuye, die eerder aan de kant werd geschoven als Kamerfractieleider maar dan via de denktank Objectief V een nieuwe functie kreeg. "Ik heb heel veel moeite gedaan om de eenheid in de partij te bewaren. Ik heb ook heel veel moeite gedaan om Hendrik Vuye een goeie positie te geven in de partij. Dat is een moeilijk parcours geweest, dat steek ik niet onder stoelen of banken. En achteraf bekeken ben ik daar niet voor beloond."

"Dit gaat niet over de inhoud, maar over kunnen samenwerken met mensen. In een partij heb je altijd moeilijke karakters, ik heb dat waarschijnlijk ook, maar er zijn grenzen aan hoe moeilijk je kan zijn in de omgang met anderen. En als je echt met niemand meer kan samenwerken en zegt dat je alleen wil werken en alleen wil communiceren, kan geen enkele partij dat toestaan. Geen enkele partij kan zijn corebusiness aan één persoon geven. Dat bestaat niet."

Zijn er fouten gemaakt?

Vuye en Wouters zijn volgens De Wever "met maximale schade" vertrokken en hij betreurt die gang van zaken. Maar heeft hij zelf fouten gemaakt, bijvoorbeeld in de communicatie? "Men wrijft mij allerlei fouten aan. Ik wil dat gerust op mij nemen. Iedereen kan wel eens een onvoorzichtigheid doen in een interview, of iets zeggen dat fout begrepen wordt, maar normaal gezien sluit een partij dan de rangen, spring je samen in de bres en leg je uit wat de lijn is. En die lijn is nooit veranderd", aldus de partijvoorzitter.

"Als men dat niet doet, naar de pers stapt en de rangen opent, dan wordt het onmogelijk. Men kan mij verwijten dat ik alles heb geprobeerd om de eenheid te bewaren, misschien te lang, misschien zelfs tegen beter weten in op een gegeven moment. Maar ik blijf achter die aanpak staan. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de partij dat het zo misloopt en als voorzitter draag je de verantwoordelijkheid voor alles, dus ook hiervoor."

In één adem krijgt de Vlaamse Beweging een serieuze veeg uit de pan. "Sommige mensen van de Vlaamse Beweging worden enkel nog opgevoerd om de N-VA te beschadigen. Op geen enkele ander moment kunnen ze de publieke opinie nog bereiken. Maar ze stellen zich daar blijkbaar geen vragen bij. Dat is toch ontzettend jammer."

"Verwacht mij aan pogingen om de N-VA te beschadigen"

De Wever vreest dat Vuye en Wouters als onafhankelijke Kamerleden zullen proberen om de N-VA te beschadigen. "Zo is dat in het verleden ook altijd gegaan. Ik verwacht mij daar wel aan."

Voorts zegt De Wever dat zijn woorden in de Franstalige krant L'Echo, de start van de onrust binnen de N-VA, verkeerd geïnterpreteerd zijn. Men las in die uitspraak dat de N-VA het communautaire in de koelkast zou willen stoppen om voort te kunnen regeren met Michel II. Dat klopt niet, zegt De Wever. "Ik heb nooit gezegd en nooit bedoeld dat er zonder de PS (als de huidige coalitie voortgezet wordt na 2019, red.) helemaal niets zal zijn."

De N-VA-voorzitter heeft het over een delicate strategie die gevolgd wordt om het doel te bereiken. Dat doel is en blijft confederalisme. "We denken op lange termijn." Meer toelichting bij de strategie gaf De Wever vanmorgen al in een open brief.

Bekijk het volledige interview met Bart De Wever:

Meest gelezen