Notarissen, boekhouders, architecten en advocaten profiteren van hun beschermde monopolies om hoge winstmarges te realiseren. Doordat de sectoren worden afgeschermd, is er weinig onderlinge concurrentie.
Volledig scherm
Notarissen, boekhouders, architecten en advocaten profiteren van hun beschermde monopolies om hoge winstmarges te realiseren. Doordat de sectoren worden afgeschermd, is er weinig onderlinge concurrentie. © Thinkstock

Vrije beroepen zijn te veel beschermd: "Er is te weinig concurrentie"

Notarissen, boekhouders, architecten en advocaten profiteren van hun beschermde monopolies om hoge winstmarges te realiseren. Doordat de sectoren worden afgeschermd, is er weinig onderlinge concurrentie. Dat concludeert de federale overheidsdienst Economie in een doorlichting van de marktdynamiek bij enkele vrije beroepen en een vergelijking met onze buurlanden, zo staat vandaag in De Tijd en L'Echo.

44 reacties

  • Anoniem

    6 jaar geleden
    De kwaliteit kan op andere manieren gemeten worden, zonder een speciaal statuut.maar het is wel belangrijk dat de kwaliteit goed blijft. Maar boekhouders profiteren heel erg van hun statuut waar ze zogezegd goed kwaliteit moeten leveren, maar zijn ze volgens hun statuut ook nooit verantwoordelijk...dat is niet normaal
  • Yvan Lissens

    6 jaar geleden
    Onlangs een weigering van erfenis laten registreren bij een notaris. Totale kost was 400 €, waarvan er 120 € ereloon was voor de notaris, maar de rest ging naar de neerlegging ter griffie. Het is dus, alweer, het gerecht die met het grootste deel gaat lopen.
  • Marc Lehaen

    6 jaar geleden
    Alle politiekers zijn daarnaast ook nog advocaat in een kantoor . Als je een advocaat na een geschil of echtscheiding moet betalen krijg je altijd de keuze uit twéé mogelijkheden....een witte of een zwarte rekening die enorm verschillend zijn van mekaar (en vooral niet te betalen met overschrijving wegens te traceren) Noem me vooral geen leugenaar want als ik via facebook een oproep moest doen aan allen met deze ervaring om te zich melden....daar vul ik drie keer het sportpaleis mee!!!
  • marc rooms

    6 jaar geleden
    hoe dan ook, de grootste bandiet is en blijft de Belgische staat : belasting, btw, accijzen, btw, boetes... en elke dag vinden ze wel iets nieuw uit.
  • jo vandenberghe

    6 jaar geleden
    Er wordt hen vooral geen strobreed in de weg gelegd,ze doen wat ze kunnen om zoveel mogelijk geld binnen te halen.Ze hebben gewoon vrij spel,en onttrekken zich van hun burgerplicht zoveel als mogelijk(belastingen betalen)en daar zouden we respect moeten voor hebben?