Spanningen tussen België en Frankrijk na grensincident

Het incident aan de Belgisch-Franse grens, waarbij twee Belgische agenten per ongeluk de grens waren overgestoken en urenlang werden ondervraagd, veroorzaakt spanningen tussen ons land en Frankrijk.
archieffoto

Het incident vond dinsdagnacht plaats, toen een Ieperse politiepatrouille enkele illegalen naar de grens met Frankrijk bracht, maar daarbij per ongeluk de Franse grens overstak. Dat zette kwaad bloed bij een Franse patrouille die toevallig in de buurt was. Volgens de Belgische politie waren de agenten er zich niet bewust van dat ze de grens hadden overgestoken, maar werden ze toch meegenomen voor een verhoor dat maar liefst 5 uur duurde.

"De bepaling van de grens was niet duidelijk", klinkt het bij de Belgische politie. Pas vroeg in de ochtend konden ze opnieuw beschikken. Volgens de Ieperse politie kwam er weinig uitleg over waarom hun agenten zo lang werden gehoord.

"Belgische ambassadeur op het matje geroepen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wou gisteren niet reageren op het voorval, maar volgens enkele Franse media heeft het incident intussen een diplomatiek staartje gekregen: de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zou de Belgische ambassadeur over het incident op het matje geroepen hebben.

Het klopt inderdaad dat Cazeneuve de ambassadeur heeft ontmoet, maar volgens Belgische bronnen ging dat om een al langer geplande ontmoeting en kwam die er niet naar aanleiding van het incident. 

Volgens de Franse nieuwszender BFMTV zou een "geïrriteerde" Cazeneuve ook zijn ongenoegen hebben geuit bij zijn Belgische collega Jambon, maar dat wordt met klem ontkend door Jambons woordvoerder.

Meest gelezen