Direct naar artikelinhoud
Onderzoek VS-Rusland

Wordt speciaal aanklager Mueller dan toch niet beschermd tegen Trump?

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, weigert het wetsvoorstel in behandeling te laten nemen.Beeld AFP

Een poging van Amerikaanse senatoren om speciaal aanklager Robert Mueller via een wet te beschermen tegen ontslag door president Trump is vastgelopen. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, weigert het voorstel in behandeling te laten nemen door de Senaat.

Het wetsvoorstel was ingediend door enkele Democratische én Republikeinse senatoren die bang zijn dat Trump zal proberen Mueller eruit te werken uit ergernis over diens onderzoek naar de Russische inmenging, nu dat steeds verder uitwaaiert. Trump heeft volgens de Amerikaanse pers al twee keer op het punt gestaan Mueller te ontslaan, maar zag daarvan af op advies van zijn advocaten.

'Ik vind niet dat Trump Mueller zou moeten ontslaan en ik denk ook niet dat hij dat zal doen. Dus deze wet is naar mijn oordeel overbodig'
Mitch McConnell, leider van Republikeinen in Senaat

Het wetsvoorstel komt erop neer dat de speciaal aanklager bij een panel van drie rechters in beroep mag gaan tegen zijn ontslag. Als die tot de conclusie komen dat er geen zwaarwegende argumenten zijn voor zijn ontslag, kunnen de speciaal aanklager en zijn team hun werk voortzetten.

Onnodig

Volgens McConnell is een speciale wet om Mueller te beschermen onnodig. "Er is geen aanwijzing dat Mueller zal worden ontslagen", zei hij tegen Fox News. "Ik vind niet dat Trump Mueller zou moeten ontslaan en ik denk ook niet dat hij dat zal doen. Dus deze wet is naar mijn oordeel overbodig."

De Republikeinse voorzitter van de justitiecommissie, Chuck Grassley, is toch van plan zijn commissie over het voorstel te laten stemmen. De kans is groot dat het voorstel het haalt, maar verder komt het niet. "Ik bepaal wat er in de Senaat komt en dit gaan we niet behandelen", zei McConnell.

'Er wordt al vier, vijf maanden gezegd dat ik ze kwijt wil, maar ze zitten er nog steeds'
Trump over speciaal aanklager Mueller en onderminister van Justitie Rosenstein

McConnell redeneert mogelijk dat het geen zin heeft een confrontatie met Trump aan te gaan als er toch weinig kans is dat de wet het haalt. Zelfs als beide kamers van het Congres voor stemmen, moet de wet nog langs president Trump en het is niet erg waarschijnlijk dat die zijn handtekening eronder zal zetten.

Trump heeft herhaaldelijk zijn ergernis uitgesproken over de ‘heksenjacht’ van Mueller en de rol van onderminister van Justitie Rod Rosenstein, die toezicht moet houden op het onderzoek van Mueller. Op een vraag van journalisten of hij van plan is hen te ontslaan, hield Trump het gisteren bij de constatering: "Er wordt al vier, vijf maanden gezegd dat ik ze kwijt wil, maar ze zitten er nog steeds."