© Natuur en Bos

Voor het eerst in 100 jaar parende ooievaars in Halve Maan

In de Halve Maan in Diest heeft een koppel parende ooievaars zich genesteld. Voor het eerst in meer dan honderd jaar zullen er binnenkort dus ooievaarsjongen geboren worden in natuurgebied het Webbekoms Broek.

neac

Eind juli 2016 plaatste het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) met behulp van de Diestse brandweer een ooievaarsnest op de schouw van het bezoekerscentrum in het provinciedomein van de Halve Maan. Met de kunstmatige nesten wilden ze voor het eerst in honderd jaar weer een parend ooievaarskoppel lokken.

Twee jaar later hebben de kunstmatige nesten resultaat opgeleverd. Sinds 8 april wordt het nest in de Halve Maan ingenomen door een koppel parende ooievaars. Wellicht is het een nieuw gevormd koppel van minstens drie jaar oud, vermits ooievaars erg standvastige vogels zijn. Ze blijven trouw aan hun partner én broedplaats.

Natuur en Bos schat dat de ooievaars deze week zullen beginnen broeden. Alle waarnemingen wijzen in de goede richting: veel gekletter en gepaar en geregeld brengt het mannetje ook takken bij, terwijl het vrouwtje lange tijd plat op het nest blijft liggen.

Geïnteresseerden kunnen het koppel bezichtigen vanop de parking van de Halve Maan. Verdere toegang is voorlopig afgesloten omwille van begrijpelijke voorzorgsmaatregelen, verstoring is in deze fase uit den boze.

Herintroductie

De laatste wilde ooievaars verdwenen uit onze streken eind 19° eeuw. Herintroductieprogramma’s in Planckendaal en het Zwin gaven niet de verwachte verspreiding. Toch zijn er recente aanwijzingen dat meerdere trekkers in Vlaanderen een nest beginnen. In Nederland lukte het wel en daar spreekt men, net als in Duitsland, over Ooievaarsdorpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer