Seppe Nobels geeft tips voor lekkere groenten op de bbq
De eerste zomerse week van het jaar is een feit, en dat vraagt om de eerste bbq van het jaar. Helaas zit vlees op de barbecue letterlijk en figuurlijk 'ingebakken' bij de Belgen. Groentechef Seppe Nobels van het immens populaire restaurant 'Graanmarkt 13' wil daar verandering in brengen.
"Ik kan of wil de wereld niet veranderen, maar ik wil mensen wel inspireren en laten zien dat het ook anders kan", zo steekt hij van wal. Zo raadt hij aan om hamburgers of worstjes eens te vervangen door pompoen, oesterzwammen of asperges. Tegelijk geeft hij nog zes andere tips om meer groenten op de bbq én op je bord te leggen.
1. "Echt alle groenten zijn geschikt voor op de barbecue. Zélfs sla. Je neemt een jonge krop sla, snijd die middendoor en legt die met de platte kant naar beneden op de grill. In enkele minuten wordt de sla goudbruin. Op smaak brengen met peper en zout of eventueel een dressing en voilà!"
2. "In plaats te genieten van een fris biertje tijdens het grillen, stop je een blikje speciaalbier tussen de kolen! Wanneer je het deksel sluit, loopt het blikje bier over door de hitte en op die manier stoom je je vlees en groenten en bekom je een specifieke smaak. Schol!"
3. Ga eens voor een andere soort sidedish dan de typische schijfjes komkommer of aardappelsalade. Spits -of witte kool bijvoorbeeld! Heb je een barbecue met deksel? Maak dan in de kool enkele sneetjes en stop er kaneelstokjes in. Laat de kool een hele nacht garen in de gesloten barbecue. Laat de kool de volgende dag afkoelen en pluk de buitenste – zwartgeblakerde – blaadjes er af. Of ga eens voor radijsjes, die worden minder pikant op de barbecue en behouden hun kleur.
4. Maak van barbecueën ook een feest voor de kinderen aan tafel. Hoe? Door bijvoorbeeld een appel in te pakken in klei en die in de kolen te leggen. Laat de kinderen hem nadien stuk slaan met een houten lepel en de appelmoes loopt er uit. Spektakel gegarandeerd!
5. Met de zomer in aantocht halen veel mensen hun barbecue-toestel van onder het stof. En dat terwijl we eigenlijk het hele jaar door kunnen BBQ’en. In ieder geval: volg altijd de seizoenen! Terwijl we in de winter voor bieten, knollen en schorseneren gaan, is het nu volop het moment voor de eerste lentegroenten: asperges, radijzen en paksoi.
6. Gooi niets (of niet teveel) weg. Het loof en de wortels van groenten zijn perfect eetbaar. Je hoeft dus echt niet enkel de venkelknol te gebruiken, ook het loof kan je fijnsnijden en over je gerecht strooien voor extra smaak en garnering. Net als het loof van radijsjes: heerlijk! Weet ook dat je van alle keukenkruiden en doorgeschoten groenten de bloemen kunt eten.
Heb je een klein hongertje gekregen? Kijk dan vanavond naar Grillmaster op VIER, want het thema zijn groenten op de barbecue.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
OPROEP. NINA zoekt ‘gabbers’ ofwel de Joost Kleins uit het echte leven
Het nummer ‘Europapa’ van rapper Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival dit jaar, is momenteel heel populair. Hiermee zijn de gabbers terug van weggeweest. Ook de modestijl van deze subcultuur uit de jaren 90 maakt een comeback. Daarom is NINA op zoek naar Belgische liefhebbers van de unieke kledingstijl die ook op de foto willen. -
Voor papa’s die tips nodig hebben bij het ouderschap, is er nu ‘vaderen.be’: “Zij blijven vaak in de kou staan”
Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Hogeschool Odisee lanceert vandaag ‘vaderen.be’, een website speciaal voor vaders. “Zij krijgen te weinig ondersteuning bij het ouderschap”, zegt bezieler Mohammed Mansouri. Voor het nieuwe platform vol tips en informatie sprak hij twee jaar lang met honderden papa’s. -
-
PREMIUM
GETEST. Iedereen wil de nieuwe Dyson Airstrait, de opvolger van de Airwrap. Maar is hij echt 499 euro waard?
-
HOROSCOOP. Toffe ontmoeting voor Weegschaal en een break voor Leeuw: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijk voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Issues in je relatie of in een vriendschap blijven naar de oppervlakte komen, Waterman.” -
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
-
PREMIUM
Bjorn (51) houdt van seks met mannen, maar voelt zich geen homo. Kan dat? “Ik zie me niet hand in hand lopen met een man”
-
PREMIUM
Eeuwige liefde kent 8 simpele regels. Relatiegoeroe Jay Shetty: “Zeg niet: ‘Je ruimt je rommel niet op’”
“De enige manier om misverstanden te vermijden is door het niet bij ‘Ik hou van je’ te laten.” Lange liefde is een kunst. Er zijn ruzies, bedreigingen, maar ook onzichtbare factoren die voor blijvende onrust zorgen. Populaire lifecoach Jay Shetty definieert acht heldere do’s en don’ts voor wie in relaties vaak de mist in gaat. “Op de juiste manier ruziemaken is een van de belangrijkste factoren.” -
PREMIUM
“Overdreven volle lippen zijn passé.” Fillers, botox of permanente make-up hoeft niet meer voor de Vlaming. Dit scoort nu wel
Steeds meer Vlamingen zeggen hun fillers, botox en semipermanente make-up vaarwel, merken esthetische experts Karen Sarasin en Nancy Anthone. “Onnatuurlijke ingrepen hebben afgedaan.” Ze tippen de alternatieven die in hun praktijk nu geliefder zijn: behandelingen die je natuurlijke schoonheid boosten. “Als je op tijd je aanmaak van collageen stimuleert, kan je je huidveroudering remmen.” -
Zo maak je een milieuvriendelijkere keuze op vlak van vis en vlees
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerISABEL FRANCOIS
PIETER ROGIERS
Rody Franks