© Chris Nelis

EnergyVille geopend in Genks Thor-park

Op het Thor-park in Genk - de voormalige mijnsite van Waterschei - is donderdag EnergieVille geopend, dat een ‘living lab’ voor energietransitie wil zijn. KU Leuven, VITO, Imec en UHasselt bundelen er hun onderzoek naar duurzame energie. In verschillende labs worden de verschillende toepassingen rond duurzame energie en energietransitie uitgetest. Europees Commissaris Maros Sefcovic en de federale en Vlaamse ministers van Energie, Marie Christine Marghem en Bart Tommelein woonden de opening bij.

EnergyVille verenigt de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. De onderzoekers leveren expertise aan industrie en overheden op het vlak van intelligente energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving - zoals smartgrids en geavanceerde warmtenetten. EnergyVille brengt onderzoek, ontwikkeling, training en industriële innovatie samen onder één naam, in nauwe samenwerking met lokale, regionale en internationale partners.

“Hier worden producten ontwikkeld en getest die binnen tien jaar in de winkel liggen”, stelde project manager Wim Cardinaels. Het complex omvat onder meer een thermotechnisch lab, een batterij lab en een ‘home lab’ waarin onder meer nagegaan wordt hoe de energievraag van de consument en de beschikbaar van duurzame energie verzoend kunnen worden. Er zijn ook tests naar nieuwe vormen van warmtenetten en het hergebruiken van restwarmte van de industrie. “Met de restwarmte van het Antwerpse havengebied zou men de hele stad kunnen verwarmen”, maakte Cardinaels zich sterk.

EnergyVille wil in het Thor-wetenschapspark in Genk het centrum vormen van een ecosysteem voor onderzoek, bedrijfsontwikkeling en jobs. In Thor-industriepark vormen het een aantrekkingspool voor energiebedrijven zodat er ondernemerschap, innovatie, nieuw economisch weefsel en uiteindelijk ook een nieuwe markt rond duurzame energie ontstaat.

“Met de opening van EnergyVille I investeren we in kennis hieromtrent, naast onder meer batterijen, decentrale systemen, slimme netten,... Hiervoor zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling op vlak van duurzame energietoepassingen cruciaal. Om die investeringen en innovatieve ideeën sneller te kunnen realiseren, pleiten we voor regelluwe zones”, zei Bart Tommelein. EnergyVille wil op het Thor-Park zo’n regelluwe zone, wat inhoudt dat men testen kan uitvoeren zonder dat alles voorafgaandelijk vergund is.

Voor Marie Christine Marghem draagt het toponderzoek van EnergyVille bij tot het identificeren en het grijpen van verschillende kansen in de toekomst, vooral wat betreft hernieuwbare energiebronnen. “Ik hoop dat ook Franstalige universiteiten zich bij EnergyVille zullen voegen en op die manier deelnemen aan een boeiend project voor de komende generaties”, verklaarde Marie Christine Marghem. “Luik ligt dichterbij dan Genk”, repliceerde Ronnie Belmans, CEO van EnergieVille. Marghem maakte ook van de gelegenheid gebruik om haar Vlaams collega op te roepen om samen met de andere Energieministers rond de tafel te gaan zitten voor het sluiten van een Energiepact.

Ook voor Europa is energietransitie een prioriteit, zei Europees commissaris Maros Sefcovic. “De Europese Commissie beschouwt het realiseren van een “Energy Union” als één van haar topprioriteiten en het Europese cohesiebeleid speelt, naast vele andere initiatieven, een cruciale rol in het bereiken van die doelstelling”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer