"Minister Marghem heeft gelogen in het parlement"

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wist al veel langer van de problemen rond de berekening van de heffing voor het langer openhouden van de kerncentrale Tihange I. Oppositiepartijen SP.A, PS, CDH en de groenen zwaaien met een brief van waakhond CREG van 9 oktober. Ze verwijten Marghem dat ze de zaak veel te lang heeft laten liggen, waardoor ons land enkele miljoenen dreigt mis te lopen.

Vorige week raakte bekend dat minister van Energie Marghem nog geen onafhankelijk expert had aangesteld in het dossier, hoewel de conventie met EDF en Electrabel daarvoor een termijn voorzag tot 15 september. De expert moet als scheidsrechter fungeren rond de berekening van de heffing van 7,2 miljoen euro die EDF en Electrabel moeten ophoesten voor het openhouden van Tihange I tijdens de laatste drie maanden van 2015. Volgens de CREG is dat bedrag te laag en zou de Belgische staat tot 3 miljoen euro misgelopen hebben.

De oppositie klaagt al dagen over Marghems aarzelende aanpak van het dossier. In de Kamer verdedigde zich deze week onder meer met de uitleg dat het rapport van de CREG dateerde van 22 juni, waarna ze op 19 juli een ontmoeting had met vertegenwoordigers om hen over de zaak te horen. Op 11 augustus ontving ze antwoorden, waaruit bleek dat bepaalde parameters onduidelijk bleven. Op 13 september heeft Marghem zich vervolgens gericht tot Electrabel en EDF. Ze ontving van beiden antwoorden op 16 september.

Intussen is echter een brief opgedoken van de CREG aan het kabinet-Marghem die dateert van 9 oktober en waaraan in december nogmaals herinnerd werd. Daarin waarschuwde de energiewaakhond al voor moeilijkheden bij de berekening van de heffing.

"Nooit een goede onderhandelingspositie"

Delen van de brief zijn vertrouwelijk, maar voor Kamerlid Karin Temmerman (SP.A) is zonneklaar dat Marghem al veel eerder van de problemen wist. "De minister heeft laten uitschijnen dat ze pas na het rapport van 22 juni op de hoogte was, maar het is heel duidelijk dat ze dit al veel eerder wist en daar helemaal niets mee gedaan heeft", hekelt Temmerman. "Marghem heeft gelogen in het parlement eerder deze week", luidt het.

"Ons land dreigt daardoor miljoenen mis te lopen. Komt de expert nog met een hoger bedrag, dan zitten EDF en Electrabel in een zetel om dit aan te vechten omdat de conventie ten laatste op 15 september zijn aanstelling voorzag. De minister moet dus rekenen op goodwill van de tegenpartij en dat is nooit een goede onderhandelingspositie."

In de Kamer is vandaag tijdens het vragenuurtje beslist dat de commissie opnieuw moet samenkomen, maar dat eerst de nodige documenten ter beschikking moeten gesteld worden aan álle parlementsleden.

Meest gelezen