© Dennis Laveaux

Maaslandse studenten blazen traditioneel galabal nieuw leven in

Twee jaar geleden zag Moeder Maaslandia sinds lange tijd weer het levenslicht. De studentenclub die in 1942 werd opgericht moest in 2003 haar werking stilleggen wegens een gebrek aan leden. Meer dan tien jaar later, in 2014, namen enkele enthousiaste Maaslandse studenten het initiatief om de club herop te richten. Met succes.

Dennis Laveaux

Wat is Moeder Maaslandia? Moeder Maaslandia is een studentenvereniging in Leuven voor mannelijke Maaslandse studenten. "De club telt circa 15 leden over verschillende studierichtingen heen. Deze regionale broederband schept levenslange banden", aldus heroprichtend praeses (voorzitter) Guy Wijnen. Maaslandia was naast clubs als Heidebloem (Noord-Limburg), Hasseleta (Hasselt) en Mijnlamp (Genk) uitgestorven rond de millenniumwisseling. Deze clubs waren enkele jaren later weer actief, enkel Maaslandia bleef langere tijd inactief. Daar moest verandering in komen, in 2014 was het zover. Momenteel telt de club leden uit Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Maasmechelen. Enkel de Lanakenaars moet de weg naar de club nog vinden.

Na het eerste academiejaar besloot de studentenclub om opnieuw aansluiting te zoeken bij de Limburgse Gilde en het Seniorenkonvent. Deze 'organisaties' overkoepelen respectievelijke Limburgse en Vlaamse clubs in Leuven. Na een jaar hard werken slaagden de Maaslandse mannen erin om opnieuw deel te worden van de traditie. "Na een zwaar jaar, werden we beloond, lid zijn van de LG en het SK is een enorme eer", volgens vorige senior Dennis Laveaux.

De huidige senior heeft de taak om dit succes voort te zetten. Als bekroning op de afgelopen 2 jaren organiseert Moeder Maaslandia dan ook haar eerste Bal van de Maas. "Het is een hele eer om een galabal te organiseren. Mensen van overal en van alle leeftijden komen op dit bal af. Zowel studenten uit Leuven als inwoners van het Maasland zijn geïnteresseerd. Ook het ontvangen van oud-leden voor een bal inclusief diner is een heel gebeuren in het studentenleven", zegt huidig praeses Tom Vanmonfort.

De Maaslandse studentenvereniging hoopt op deze manier haar mooie tradities in leven te houden en de club uit te bouwen tot een succesvolle vereniging. Iedereen is bij dezen dan ook uitgenodigd voor het Bal van de Maas op 15 oktober in de Roosterhoeve, op 5 minuten van Maaseik. Mensen van alle leeftijden en windrichtingen zijn welkom op het eerste galabal sinds de heroprichting!

Ut Vivat, Crescat et Floreat Moeder Maaslandia! (Dat Maaslandia moge leven, groeien en bloeien in het Latijn, een typische uitdrukking voor studentenverenigingen)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer