© put

Vlaamse melkveehouders willen productie met 15 miljoen liter verminderen

Zo’n 740 Vlaamse melkveehouders hebben zich bereid verklaard hun productie in oktober, november en december terug te schroeven. Alles samen komt de vermindering neer op ongeveer 15 miljoen liter melk.

Dat heeft het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid donderdag laten weten. Een en ander past in een Europees steunprogramma voor de noodlijdende melksector: er is een enveloppe van 150 miljoen euro ter beschikking gesteld voor een vrijwillige productiebeperking. De compensatie bedraagt 14 cent per kg minder geproduceerde melk tussen oktober en december

Geïnteresseerde melkveehouders hadden tot woensdag om 12 uur de tijd om in te tekenen op de eerste inschrijfronde en een steunaanvraag in te dienen. De steun wordt wel beperkt tot maximaal 50 pct van de productie tijdens de periode van oktober tot en met december van vorig jaar. De melkveehouders moeten minder melk leveren aan zuivelfabrieken. Rechtstreekse verkopen komen niet in aanmerking.

Alle EU-lidstaten zullen de aangevraagde volumes nu aan de Europese Commissie bezorgen. In de loop van volgende week moet het plaatje duidelijk worden tot welke productievermindering de Europese melkveehouders samen willen overgaan en of het budget van 150 miljoen euro hiervoor volstaat. Is dat laatste niet het geval, komt er geen tweede inschrijfronde en wordt een vaste toewijzingscoëfficiënt toegepast op alle aanvragen. De melkveehouders worden voor 1 oktober individueel op de hoogte gebracht.

Het zijn nog altijd barre tijden voor de Vlaamse melkveehouders, door een combinatie van de lage prijzen en de toegenomen kosten. Uit de laatste Vlaamse zuivelbarometer bleek dat een melkveehouder van april tot juni van dit jaar nog nooit zo weinig inkomen heeft gehaald per 100 liter geproduceerde melk, dat sinds het begin van de meting in 2007.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer