Hitte speelt 10 Miles parten: veel deelnemers worden onwel, Rode Kruis overbelast door vele incidenten

Meer dan 40.000 lopers uit 125 landen hebben zondag deelgenomen aan de 33ste editie van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Door de hitte werden wel veel lopers onwel tijdens de wedstrijd, het Rode Kruis was door de vele incidenten overbelast. Daarom werd het medisch interventieplan afgekondigd en haalde de organisatie het wedstrijdelement weg door de tijdsregistratie te stoppen. De politie zorgde ook voor twee trechters aan de Gerlachekaai en de Waaslandtunnel om het tempo in te perken.

dvd, jtp

“Op het warmste punt van de dag is het aantal mensen dat onwel werd, plots snel omhoog geschoten”, zegt Gert Van Goolen van organisator Golazo. “Daardoor was alle capaciteit aan medische hulpdiensten volzet. We hebben dan in overleg met de ordediensten en de stad beslist om de chronometrage stil te leggen. Dat is onderweg zo gecommuniceerd aan de lopers.”

“We zijn ervan overtuigd dat als je het tijdselement wegneemt, dat lopers minder geneigd zijn om over hun limiet te gaan. Niet iedereen die onwel is geworden is er even erg aan toe en er zijn ook héél veel lopers die prima aan de eindmeet zijn aangekomen. Het gaat er vooral om dat we het risico niet willen lopen om géén capaciteit meer te hebben wanneer er echt iets ernstigs gebeurt. In die zin is het een preventieve maatregel.”

268 verzorgingen en 40-tal lopers naar het ziekenhuis

Omwille van de voor april ongewoon hoge temperaturen werden alle deelnemers van de AG 10 Miles onderweg door de organisatie, in overleg met de hulpdiensten, op het hart gedrukt om het rustig aan te doen en geen risico’s te nemen. Op een bepaald moment raakte de capaciteit van de hulpdiensten immers gesatureerd door de vele interventies voor lopers die bevangen werden door de hitte. De ordediensten en de organisatie wilden vermijden dat bij echt ernstige incidenten geen dringende hulp kon worden geboden. Rustig genieten van de unieke sfeer en rustig uitlopen was het devies en dat deden de meeste deelnemers.

© jan van der perre

Rode Kruis Vlaanderen kreeg bijstand van ambulances uit Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. “De lopers kampten vooral met oververhitting, uitdroging en complete uitputting”, zegt An Luyten van het Rode Kruis, die zelf ook meeliep en de hitte aan den lijve ondervond.

De hulpdiensten waren wel voorzien. “Heel wat van onze vrijwilligers die in Antwerpen en omgeving dit weekend stickers aan het verkopen zijn, hadden uit voorzorg hun materiaal meegenomen, zodat ze indien nodig snel inzetbaar waren. Toen veel lopers op hetzelfde moment onwel werden, konden we dus vrij snel opschalen van 89 vrijwilligers naar 150. Er werden ook 22 ziekenwagens ingezet. We waren met acht begonnen”, zegt Luyten.

In totaal werd een veertigtal personen naar het ziekenhuis afgevoerd, van wie de ene er ernstiger aan toe is dan de andere. Bij de Marathon werd een 150-tal interventies uitgevoerd. De vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgden een 300-tal lopers in hun hulpposten. Door samen met organisatie te voorzien in drastisch meer drinkwater dan in vorige edities is erger voorkomen. In meer clemente omstandigheden vorig jaar registreerde het Rode Kruis 171 verzorgingen.

© BELGA

75% van Belgische gemeenten vertegenwoordigd

Via de AG City Challenge stond uit elke Vlaamse en Brusselse gemeente minstens één deelnemer aan de start. Nationaal bekeken was zelfs meer dan 75% van alle Belgische gemeenten zondag vertegenwoordigd in Antwerpen. En ook internationaal leeft de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. Verdeeld over de vier afstanden die op het programma stonden, tekenden er lopers afkomstig uit 125 landen present.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp 10 Miles