Regering moet plots op zoek naar 4,2 miljard voor begroting van 2017

© Photo News

De federale regering moet op zoek naar 4,2 miljard euro om de begroting voor 2017 te doen kloppen. Dat is bijna dubbel zo veel als de 2,4 miljard waar eerst rekening mee gehouden werd, zo vernam onze redactie. En ook om de begroting voor 2016 nog te doen kloppen, zijn nog extra besparingen nodig.

lej, fem

De regering Michel is begonnen aan de voorbereidingen voor de begroting van 2017. Die moet binnen drie weken rond zijn. En dat belooft geen gemakkelijke klus te worden, want de cijfers vallen tegen, zo vernam onze redactie.

Terwijl de regering uitging van een gat in de begroting van 2,4 miljard, blijkt het tekort bijna dubbel zo groot te zijn. Uit nieuwe berekeningen van de FOD begroting zou blijken dat de regering afstevent op een tekort van 4,2 miljard euro voor 2017. De redenen? Altijd dezelfde: de economische groei valt tegen en de inkomsten van de belastingen vallen lager uit dan begroot. En ook de uitgaven voor de sociale zekerheid liggen hoger dan verwacht.

Het Planbureau zou rekening houden met minder gunstige economische ontwikkeling in 2017. De economische groei in ons land zou door de Brexit uitkomen op 1,2 procent en niet de 1,5 procent waarop de regering rekende.

Die tegenvallende groei heeft een impact op de belastinginkomsten. Volgens de ramingen zakken die volgend jaar met ruim 900 miljoen euro. Dat komt doordat minder roerende voorheffing op dividenden zal binnenkomen, bedrijven minder belastingen voorafbetalen en de accijnsverhogingen op alcohol en tabak minder opbrengen dan verwacht. Een ander probleem is dat de opbrengst van de btw-verhoging voor elektriciteit blijkbaar te hoog werd ingeschat.

Daarnaast blijkt er ook een tekort in de sociale zekerheid van bijna 700 miljoen euro, zo schrijft De Tijd. Dat heeft onder andere te maken met de vroeger dan verwachte overschrijding van de spilindex. Daardoor gaan de uitkeringen volgend jaar drie maanden sneller dan verwacht de hoogte in. Ook de uitgaven stijgen, want de lonen van de ambtenaren stijgen drie maanden sneller.

Om het allemaal nog erger te maken, moet de regering eerst nog maatregelen nemen om de begroting voor dit jaar te doen kloppen. Er was uitgegaan van een tekort van 1,3 miljard, maar dat lijkt ook veel hoger te zijn. Het tekort voor dit jaar zou oplopen tot 2,3 miljard euro.

Evenwicht uitstellen?

Om de pil te verzachten is het niet uitgesloten dat de regering ervoor kiest om haar eigen doelstellingen bij te stellen. Als ze ervoor kiest om het begrotingsevenwicht uit te stellen tot 2019 of later, dan moet volgend jaar minder bespaard worden.

Maar ook dan is de verwachting dat een inspanning overblijft van zo’n 3 miljard euro volgend jaar. En om de begroting in evenwicht te brengen tegen het einde van de regeerperiode komt daar een inspanning bij van minstens 4 miljard euro.

Het is overigens niet uitgesloten dat de regering snel zal moeten ingrijpen. Want uit de nota van Begroting blijkt dat het begrotingstekort van dit jaar flirt met de Europese alarmdrempel van 3 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen