Direct naar artikelinhoud
Mensensmokkel

Waarom de strijd tegen mensensmokkel zo moeilijk is: "Verschil tussen vluchteling en smokkelaar niet te zien"

De snelwegparking in Groot-Bijgaarden. De politie zet grote teams in op zulke plekken om mensensmokkelaars te betrappen, maar makkelijk is dat niet.Beeld De Freine

Waarom is de strijd tegen de mensensmokkelaars zo moeilijk? West-Vlaams procureur Frank Demeester, specialist ter zake: "Ze vallen haast niet op heterdaad te betrappen."

“De smokkelaars zijn meestal van Koerdische, Albanese of Afrikaanse afkomst. De bedragen die ze vragen om naar Engeland te gaan, variëren van pakweg 1.000 tot 8.000 euro. Koerdische smokkelaars werken doorgaans met een grotere groep vluchtelingen. Ze zoeken op de snelwegparkings een vrachtwagen die naar Engeland gaat, breken die open en vervolgens halen ze 10 tot 15 mensen uit de bosjes die in de vrachtwagens klimmen. De smokkelaars sluiten de laadklep en verdwijnen." 

De Albanezen houden er een andere handelswijze op na. "Zij nemen kleinere groepjes mensen mee, van één tot hooguit vier personen. Ze kiezen meestal niet ter plekke een vrachtwagen uit, ze regelen het vervoer van tevoren."

Geen onderscheid 

"Omdat de smokkelaars zelf ook vreemdelingen zijn, zien ze eruit zoals de vluchtelingen. Dat is hun sterkte. Ze gaan op in de vluchtelingen en vallen niet op. Als de smokkelaars ’s nachts tussen de vrachtwagens rondlopen en we houden hen aan, dan zeggen ze dat ze zelf vluchteling zijn. Ook smokkelaars die een voertuig besturen met vluchtelingen, laten zich niet zo maar betrappen. Ze springen snel tussen de andere passagiers of stappen bewust uit aan de kant van de passagiersstoel en ontkennen dat ze achter het stuur zaten." 

"Het is aan ons om ze op heterdaad te betrappen. Dat gaat enkel en alleen als we zelf waarnemen dat de smokkelaars mensen uit de bosjes halen, hen in een vrachtwagen stoppen en de deur sluiten. Daarom zetten we teams in van 25 man op de parkings. Maar als de smokkelaars merken dat er extra politie wordt ingezet, blijven ze natuurlijk weg. Dan staat de politie daar een paar nachten terwijl er niets gebeurt." De middelen zijn natuurlijk niet eindeloos. "We hebben het geld niet om de bewuste parkings elke nacht met 25 mensen in de gaten te houden."