Moddergevecht tussen toxicologen op proces Wesphael

© BELGA

Twee toxicologen maken het de juryleden op het proces van Bernard Wesphael niet gemakkelijker. Ze kwamen donderdagnamiddag op de proppen met tegenovergestelde conclusies en gooiden met modder naar elkaar. De vraag of Véronique Pirotton kan gestorven zijn aan een dodelijke mix van geneesmiddelen en alcohol, blijft dus open.

Na de doortocht van klinisch bioloog Jan Cordonnier zag het er niet goed uit voor de ex-politicus, die in Bergen beschuldigd wordt van doodslag op zijn vrouw. Volgens Cordonnier waren de dosissen geneesmiddelen en alcohol in het bloed van het slachtoffer niet dodelijk voor een persoon die “tolerant is aan alcohol”. Pirotton kampte al een tijd met een alcoholprobleem.

Gelukkig voor de advocaten van Wesphael waren daarna hun “technische raadgevers” aan de beurt. Een van hen is de bekende toxicoloog Jan Tytgat. Die had kritiek op het werk van Cordonnier omdat die geen rekening zou gehouden hebben met de wisselwerking tussen de geneesmiddelen. “Het verslag van Cordonnier leest als een verslag van de Rode Duivels waarbij de kwaliteit van elke speler wordt beoordeeld, maar op het einde van het verslag het resultaat niet gegeven wordt.”

Tytgat kwam zelf tot de conclusie dat “er wetenschappelijke elementen zijn om te stellen dat het overlijden van Véronique Pirotton kan gezien worden in een toxicologische context” door het combineren van een overdosis alcohol - 2,99 gr/l in het geval van Pirotton - en verschillende geneesmiddelen. “Of betrokkene tolerant was of niet is daarbij van secundair belang.”

Geen schoolopstel

Cordonnier vond de kritiek van professor Tytgat “niet zo aangenaam”. Hij wees erop dat zijn laboratorium tussen tachtig en honderd zaken per maand behandelt voor de parketten. “Mijn rapport is technisch en wij hebben niet de gewoonte er een opstel van te maken zoals op school. In het rapport van professor Tytgat staan zaken die moeilijk te aanvaarden zijn”, zei Cordonnier alvorens een reeks cijfers en namen van geneesmiddelen te spuien om zijn reactie te staven.

De andere experten van de verdediging, Jean-Pol en François Beauthier, zaten ook al niet op dezelfde lijn als de experten die eerder op de dag duidelijk hadden geconcludeerd dat volgens hun bevindingen Pirotton door verstikking was omgekomen. De raadgevers van de verdediging schoven nadrukkelijk de piste van een dodelijke intoxicatie naar voor, maar sloten evenwel een dood door verstikking niet uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen