© Photo News

André Gyselbrecht tekent beroep aan tegen veroordeling: “Deze straf betekent het einde van zijn leven”

André Gyselbrecht tekent beroep aan tegen zijn veroordeling in de zaak rond de Kasteelmoord. Dat werd bevestigd door zijn advocaat Johan Platteau.

mg

Hoofdverdachte in de zaak rond de kasteelmoord, André Gyselbrecht, kreeg woensdag een gevangenisstraf van 27 jaar omdat hij opdracht heeft gegeven om zijn schoonzoon Stijn Saelens te laten vermoorden. Gyselbrecht zit al iets langer dan vier jaar in voorhechtenis.

‘Ik kan het niet eens zijn met zo’n zware straf’, zei zijn advocaat Johan Platteau vrijdag. Hij zou zijn cliënt adviseren zich niet bij de straf neer te leggen. Daar lijkt Gyselbrecht nu op in te gaan.

‘Ik heb in mijn carrière 83 moordzaken gedaan. Weinigen werden zo zwaar gestraft als André Gyselbrecht. Ik heb hem daarom geadviseerd om beroep aan te tekenen. Het vonnis houdt totaal geen rekening met de context van de moord. Het werd mijn cliënt ook zwaar aangerekend dat we kritiek hadden op het Brugse gerecht. Dat is grof’, aldus Platteau aan De Standaard.

‘Ik heb mijn cliënt dit weekend bezocht in de gevangenis. Zelf vond hij de straf ook te hoog. Gezien zijn leeftijd en gezondheidstoestand betekent deze straf mogelijk het einde van zijn leven. Geen beroep aantekenen is geen optie’, belsuit Platteau.

De advocaat van de ouders van Stijn Saelens waren wel tevreden met het vonnis. Voor meester Jan Leysen was het vooral belangrijk dat de manipulatieve kant van André Gyselbrecht in het vonnis aan bod kwam.

Zijn vroegere vriend Pierre ­Serry, die als tussenpersoon optrad, kreeg 21 jaar cel. De twee Nederlanders kregen 15 jaar en 27 jaar cel voor hun rol bij de moord.

Ook beroep voor de Clercq

Ook Evert de Clercq (54) tekent beroep aan tegen zijn veroordeling tot 27 jaar gevangenisstraf. Hij blijft tot op vandaag volhouden dat hij niets te maken heeft met de moord op Stijn Saelens. de Clercq kwam in 2013 een eerste keer in het vizier van de speurders als mogelijke tweede uitvoerder van de moord. Na een negatieve DNA-test werd de man onmiddellijk vrijgelaten.

Door de verklaringen van Franciscus Larmit geraakte de Clercq in 2015 toch weer in nauwe schoentjes. Bovendien bracht hij Pierre Serry in contact met de ondertussen overleden huurmoordenaar ‘Ronnie’ van Bommel. Volgens Serry vroeg de Clercq 150.000 euro om de moord te organiseren.

Moord

Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later aangetroffen vlak bij een chalet van Pierre Serry in Maria-Aalter. Vlak na die feiten kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht, toen huisarts in Ruiselede, in het vizier als de opdrachtgever voor de moord.

Bij de start van zijn proces in mei 2017 bekende de dokter dat hij de opdracht voor de moord had gegeven. Voordien had hij dat vijf jaar lang ontkend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER