© RR

Antwerpse milieubeweging verontwaardigd dat rechtszaak op zich laat wachten: “Dit land is compleet ongeschikt”

“Beste mensen die graag ademen”, zo begint de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers een open brief op Facebook. Samen met Ademloos en StRaten-Generaal heeft hij een zaak ingespannen tegen de Vlaamse overheid voor luchtvervuiling. Pas op 20 juni 2019 – “over 420 dagen” – zullen ze mogen pleiten.

dirk hendrikx

“Ik weet wel dat er nu eenmaal een gerechtelijke achterstand is, maar volgens onze advocaat, die de datum zopas heeft vernomen, is dit toch wel erg lang”, zegt Jeroen Olyslaegers. “Het is pervers: we dagvaarden de Vlaamse regering omdat ze zo talmt in de strijd tegen de luchtvervuiling, maar het zal nog minstens tot eind 2019 duren voor er een eerste uitspraak valt en daarna kunnen ze nog in beroep gaan. Het komt erop neer dat dit land compleet ongeschikt is om een van de grote uitdagingen van deze tijd aan te gaan.”

De auteur, die in deze zaak in eigen naam optreedt, en de twee Antwerpse belangengroepen laten het hier niet bij. “Drie dingen gaan we doen”, zegt Olyslaegers. “Eén: we dienen een klacht in bij de Europese Commissie. Twee: we gaan een groot feest organiseren in Antwerpen voor alle ouders die nu bij scholen actie voeren voor schonere lucht. Drie: we vragen mensen een bijdrage om tot een oorlogskas te komen van 25.000 euro voor de werking van Luchtzaak, zoals we ons genoemd hebben.”

Luchtzaak is begin dit jaar opgericht omdat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) de gezondheidsimpact van luchtvervuiling pas wil halveren tegen 2030 en pas helemaal weg wil tegen 2050. “Terwijl de Europese Commissie al in 2010 normen heeft opgelegd, met als uiterste datum 2015”, zegt Olyslaegers.

Globaal plan

“Pas op, we hebben het hier over een echte milieuramp, niet meer of niet minder, die effectief levens kost en die manifest nadelig is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Ik woon zelf dicht bij de Plantin Moretuslei, een van de plaatsen waar de luchtvervuiling nog tot 2050 boven de norm zou mogen blijven. Tegen dan ben ik 83! Dat is toch absurd. Zo mag een overheid toch niet met burgers omgaan?”

Olyslaegers meent dat een globaal plan nodig is. “Nu is het van alles wat. Maar de mensen weten niet waar ze aan toe zijn en resultaten worden op de lange baan geschoven. Dat is voor niemand motiverend en het verzwakt het geloof in de politiek.”

Olyslaegers wil vooral niet aan partijpolitiek doen. “Iedereen heeft longen.”

Meer info: www.luchtzaak.be