Direct naar artikelinhoud
Facebook

Facebook-'zondebok' slaat mea culpa: "Ik dacht dat wat ik toen deed oké was"

Aleksandr Kogan.Beeld AP

Aleksandr Kogan, de academicus die voor Cambridge Analytica data van miljoenen Facebook-gebruikers buitmaakte, heeft voor het eerst uitgebreid van zich laten horen. "Ik dacht dat wat ik toen deed oké was."

Vandaag wordt Aleksandr Kogan verwacht in het Britse parlement. De 32-jarige psycholoog, verbonden aan de universiteit van Cambridge, moet er uitleg geven over zijn rol in het recente Facebook-schandaal.

Enkele weken geleden kwam aan het licht dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de data van 87 miljoen socialemediagebruikers verzamelde via een onschuldige persoonlijkheidstest van Kogan. Die data werden gebruikt om onder meer de Amerikaanse verkiezingen en de brexitstemming te beïnvloeden.

Kogan heeft nu uitgebreider gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres. In interviews aan CBS News en Buzzfeed slaat hij mea culpa. "Ik dacht dat wat ik toen deed oké was. Maar nu kijk ik er anders naar", klonk het. "Het beeld dat we van gebruikers hadden - dat iedereen het wist maar niemand erom gaf - klopte niet. Hiervoor bied ik mijn verontschuldigingen aan."

'Het beeld dat we van gebruikers hadden - dat iedereen het wist maar niemand erom gaf - klopte niet'
Aleksandr Kogan

In het interview aan Buzzfeed stelt Kogan ook dat Facebook van hem onterecht de grote zondebok heeft gemaakt. Hij overweegt om Marc Zuckerberg en co. aan te klagen voor laster. Volgens hem ging de samenwerking met Facebook ook veel verder dan het zelf na het schandaal heeft doen uitschijnen.

De echte zorg

Ook zegt hij: "Mensen zijn nu vooral bezig met dit verhaal, omdat ze denken dat hiermee de verkiezingen beïnvloed en hun gedachten gestuurd zijn, maar dat mag niet de echte zorg zijn", aldus Kogan. "Het echte verhaal is dat mensen zich nu pas bewust zijn van hun privacy en het feit dat hun gegevens verspreid kunnen worden zonder hun geïnformeerde toestemming."