Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

Wilmots: "Vader Courtois verkocht opstelling Rode Duivels op EK 2016"

Thierry Courtois troost zijn zoon Thibaut na de verloren kwartfinale tegen Wales op het EK 2016 in Rijsel.Beeld belgaimage

Voormalig bondscoach Marc Wilmots heeft op de Franse tv snoeihard uitgehaald naar Thierry Courtois, vader van Rode Duivel Thibaut. Hij lekte tijdens het EK de opstellingen, zei Wilmots. De clan-Courtois ontkent met klem. Juridische stappen overwegen ze momenteel niet.

Bewijzen heeft Marc Wilmots niet. Hij heeft het van horen zeggen. Maar dat weerhield hem niet om in het openbaar een rekening te vereffenen. Op de Franse televisiezender beIN Sports schoot hij voor de tweede keer op Thierry Courtois, vader van de nummer één bij de nationale ploeg. Eind 2016 had hij Thierry Courtois op L'Equipe TV al beschuldigd een mol te zijn, gisteren ging hij een stapje verder.

Toen de interviewer hem polste naar de harde kritiek van Courtois op zijn gebrekkige tactiek, meteen na de uitschakeling op het EK tegen Wales twee jaar geleden, luchtte de ex-bondscoach zijn hart. "Thibaut is achteraf meteen teruggekomen op zijn woorden. Het was een moment van emotie. Frustratie omdat je wilt winnen. Daar heb ik geen problemen mee. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat ik mijn tactische bespreking om 18 uur doe en dat mijn basiself om 18.15 uur al op sociale media staat. Dat wil zeggen dat een speler de opstelling verkocht heeft. En dat is erg. Franse journalisten vertelden me dat ze bewijzen hadden dat het vader Courtois was. Dat wil zeggen dat je geen enkel respect hebt voor het vaderland. De tegenstander kan zo alles voorbereiden. En dat was dramatisch. Dat gebeurde niet op het WK in Brazilië. Ik heb toen mijn tijd niet verspild om het allemaal uit te zoeken."

Gratuite beschuldigingen, die kwaad bloed zetten bij Thibaut Courtois en meer nog bij zijn vader. De ex-topvolleyballer begrijpt niet wat hij Wilmots ooit heeft misdaan. "Ik ben zelf topsporter geweest, coach en technisch directeur", zegt de vader in een eerste reactie. "Ik weet hoe delicaat zulke zaken zijn. Ik heb nooit van mijn leven een opstelling doorgespeeld aan een journalist! Nooit. Het is onzin. Ik haat lekken. Mijn spelers en mijn ploegmaats weten dat."

Bij de Courtois' beraden ze zich, maar juridische stappen worden er voorlopig niet overwogen. "Het moddergooien laten we aan hem over."

Tijdens het EK in Frankrijk zaten bondscoach en spelers niet langer op één lijn. Er was een deel van de spelersgroep tegen Wilmots, een deel voor en een ander deel voor wie het allemaal niet veel meer uitmaakte. Langs alle kanten waren er lekken. Er waren spelers die informatie rechtstreeks doorspeelden naar journalisten, maar ook via spelersmakelaars, entourage en stafleden van de Rode Duivels sijpelde er informatie naar buiten. Iets wat Wilmots duidelijk niet besefte. Is hij wel zeker dat hij naar juiste wijst?

'Ik gaf om 18 uur mijn bespreking en om 18.15 uur stond alles online'
Marc Wilmots, ex-bondscoach

Ruzie tijdens EK

Na de uitschakeling tegen Wales, in Rijsel, liet een ontgoochelde Thibaut Courtois zich gaan. Het was de winnaar die sprak. Hij legde in niet mis te verstane woorden de schuld voor de uitschakeling bij zijn bondscoach.

Wilmots riep Courtois tot de orde: "Zo praat je niet tegen mij, kom mee naar buiten." De doelman en de bondscoach trokken zich terug in een zaaltje naast de kleedkamer. Toen de bondscoach naar de media stapte, viel een loden stilte over de spelersgroep, slechts onderbroken door de boodschap van Vincent Kompany, die alle spelers aanraadde om tegenover de journalisten de rangen te sluiten. Courtois trok zich daar niets van aan, en na zijn douche gaf hij hetzelfde discours in de persruimte. Wat op zijn beurt weer tot irritatie leidde bij sommige Duivels - hun doelman ging soloslim.

Courtois was op het EK een van de weinige spelers die Wilmots openlijk durfde te waarschuwen voor zijn eigenzinnige aanpak, zonder gerichte tactische trainingen, maar hij deed dat niet expliciet in groepsgesprekken tussen de spelers.