Direct naar artikelinhoud
bootvluchtelingen

Kustwacht verspreidt beelden van reddingsactie vluchtelingenboot

Maandag is opnieuw een boot met vluchtelingen gekapseisd op de Middellandse Zee. De Italiaanse kustwacht kon 63 mensen op het nippertje redden. Daar maakten ze beelden van.

De reddingsactie vond plaats voor de Libische kust. Waar de opgeviste drenkelingen naartoe werden gebracht is niet duidelijk.

Niet alle vluchtelingen hebben evenveel geluk. Zondag nog werden de lichamen van elf overleden migranten van een rubberboot gehaald voor de kust van Libië.

De voorbije dagen zijn ongeveer 1.000 migranten gered op de Middellandse Zee. Het weer en de kalme zee maken het voor boten gemakkelijker om uit te varen.

Volgens de Verenigde Naties kwamen dit jaar 8.296 migranten over zee aan in Italië. Dat is veel minder dan voorgaande jaren. Dat komt door de afspraken tussen Europese en Libische autoriteiten.

Zo werkt de Italiaanse marine samen met de Libische kustwacht bij de bestrijding van mensensmokkel in Libische wateren. Veel hulporganisaties hebben kritiek op die samenwerking, want veel geredde migranten komen terecht in Libische detentiecentra.

De Italiaanse kustwacht kon 63 bootvluchtelingen op het nippertje redden.Beeld rv