Meisje in kinderwagen gebeten door hond: operatie van vijf uur om gezichtje te redden

© Archief/rr

© rds

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een doorboorde kaak, ernstige bijtwonden en mogelijk aan­getaste gezichtszenuwen. Dat liep peuter Yolande-Viviann Makasi (1,5) gisterochtend op nadat de hond van de buurvrouw haar in haar kinderwagen op straat aanviel. Nog dezelfde dag onderging het kind uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke een vijf uur durende operatie.

Rudy De Saedeleir en Silke Remmery

De Amerikaanse stafford van de buurvrouw, een politieagente, hing aan de leiband. Maar toen Yolande-Viviann, in haar kinderwagen, en haar moeder gisterochtend de hond kruisten, viel het dier de peuter aan. “Meteen ontstond grote paniek”, zeggen getuigen. “Het dier wilde zijn greep niet onmiddellijk lossen. Ze hebben hem echt van het kind af moeten slaan.”

Het meisje werd met ernstige bijtwonden in het gezicht overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Jette. Daar is ze opgenomen in het European Face Centre, een afdeling gespecialiseerd in gezichtsreconstructies. Volgens vader ­Michael Makasi (29) verkeerde zijn dochter niet in levensgevaar. “Maar de hond doorboorde wel haar kaak. En wellicht zijn er ook gezichtszenuwen beschadigd. Gisteren nog onderging Yolande-Viviann een vijf uur durende operatie.”

”Geen uitvlucht”

Wat het dier precies bezielde, is nog onduidelijk. Het meisje had een felgekleurd stuk speelgoed vast, wat misschien de aandacht van de hond trok. “Maar dat kan toch geen uitvlucht zijn?”, reageerde de vader. “Felle kleuren zijn er overal. Als een hond daarom aanvalt, is dat een gevaarlijk beest.”

Nochtans werd het dier wel getraind in de hondenschool en vertoonde hij nooit eerder zo’n gedrag. Het parket vraagt dus ook geen inbeslagname, zegt burgemeester Luc Wynant (CD&V) van Liedekerke. “De politie heeft de eigenares wel aangeraden om het dier te laten inslapen.”

Hondgedragstherapeute Inge Pauwels hoopt dat het baasje daar niet zomaar op ingaat. Zij wordt vaker opgeroepen bij bijtincidenten, om na te gaan wat de hond triggerde. “Voor alle duidelijkheid: wat gebeurde, is verschrikkelijk voor de peuter. Maar heel vaak is er een aanwijsbare reden waarom de hond beet en kan dat weer afgeleerd worden. Of dat mogelijk is, moeten zestien testen uitwijzen. Bijvoorbeeld hoe het dier reageert op vreemden. Is hij agressief, dan krijgt hij terecht een spuitje. Slaagt hij, dan is de kans klein dat hij opnieuw bijt.” De meerderheid van de honden die ze onderzoekt is door die test gered. “Maar dat onderzoek gebeurt enkel op aanvraag van de eigenaar of politie. Meestal gebeurt het niet, mede omdat baasjes hun dier uit schuldgevoel laten inslapen. Soms terecht, heel vaak niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen