© shutterstock

Belgische goederentrein stond enkele uren stil na sabotage in Frankrijk

Een goederentrein van Lineas heeft dinsdag enkele uren stilgestaan in het noorden van Frankrijk. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF was er sabotage in het spel. De trein werd eerst tot stilstand gebracht met klappers. Nadien werden volgens de SNCF remkabels overgesneden. Inmiddels blijft een staking bij het Franse spoor duren.

De trein was om 5.28 uur tussen Tergnier en Chauny genoodzaakt om te stoppen, meldt de SNCF, “na de ontploffing van bommetjes die intentioneel op het spoor gelegd waren”. De bestuurder stelde het probleem met de remkabel vast tussen de wagons.

De twee werknemers aan boord probeerden eerst de reparatie uit te voeren. Zij stelden vast dat zeven kabels doorgesneden waren. Een van de twee ging vervolgens het nodige reaparatiemateriaal halen, aldus SNCF in een persbericht. Drie en een half uur later kon de goederentrein na reparatie verdersporen.

Door de stilstaande goederentrein liepen twee passagierstreinen richting Parijs twee uur vertraging op. In totaal liepen elf treinen vertraging op door het incident.

Adjunct-topman Mathias Vicherat van de SNCF-groep veroordeelt een “ernstige daad van sabotage”. Hij hekelde de beschadiging en de “vrijwillige inbreuk op het veiligheidsprincipe” door het activeren van de remmen, klinkt het. Spoornetbeheerder SNCF Réseau en Lineas zullen een klacht indienen tegen onbekenden, aldus de SNCF.

Lineas bevestigt het voorval en spreekt van een “heel jammere zaak”.

De spoorbonden staken sinds begin april, en tot eind juni, twee dagen op de vijf uit protest tegen de overheidsplannen - onder meer afschaffing van de statutaire benoeming en meer concurrentie. De bonden vrezen een privatisering. Dinsdagavond komen ze samen om hun verdere strategie te bepalen nu de deelname aan de staking afneemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer