Zo is de dodelijke vrachtwagen tot stoppen gebracht

Pas na een dodelijke rit van 1,7 kilometer vol dood en vernieling is de vrachtwagen van Mohamed Bouhlel tot stoppen gebracht. Maar hoe is de vrachtwagen tot stilstand gebracht en waarom heeft het zo lang geduurd voor de politie én een heldhaftige omstander een eind konden maken aan de dodelijke rit?

mab

“Ik zal nooit het gezicht vergeten van de politieman die de doder heeft onderschept.” De gedeputeerde Éric Ciotti was als een van de eersten ter plaatse op de scène van de feiten. Hij heeft vandaag hulde gebracht aan de mensen die erin geslaagd zijn om de dader tot staan te brengen. Intussen raken meer details bekend over hoe de dodelijke rit precies verlopen is.

Mohamed Bouhlel heeft twee dagen voor de aanslag een koelvrachtwagen gehuurd in Saint-Laurent-du-Var, een kuststadje in de buurt van Nice. Hij huurde het voertuig meteen voor enkele dagen.

Donderdagavond, op het moment dat een massa mensen naar de Promenade des Anglais was afgezakt voor het vuurwerk op de Franse nationale feestdag, reed Mohamed met zijn vrachtwagen naar de verkeersvrije promenade.

De toegang was uiteraard versperd voor gemotoriseerd verkeer. Mohamed rijdt met zijn voertuig op het trottoir, omdat daar geen fysieke versperring is. Daar begint hij aan zijn dodelijke rit.

Trottoir versperd

De chauffeur was gewapend met een handvuurwapen, maar dat heeft hij niet gebruikt tot het einde van de horror. Nochtans wordt hij snel achtervolgd door agenten die toevallig ter plaatse zijn. Zij rennen te voet achter de vrachtwagen aan, honderden meters ver.

Tot het pad van de vrachtwagen plots versperd wordt door een constructie op het voetpad. Hij besluit om daar de weg op te rijden, waar nog meer volk verzameld is. Daar heeft hij het meeste slachtoffers gemaakt, naar schatting een dertigtal.

50-tal kogelinslagen

Ook een motorrijder - mogelijk een agent - probeert de truck te stoppen. Op beelden van een smartphone is te zien hoe de motor onder de vrachtwagen schuift, waarop het gevaarte vertraagd.

Iemand - mogelijk de bestuurder van de motto - heeft vervolgens een heldhaftige poging ondernomen om de trucker te stoppen. Hij klimt op de vrachtwagen en probeert de dader met zijn blote handen tegen te houden. Op dat moment haalt de dader zijn handvuurwapen boven om te schieten. Ook de agenten die intussen zijn toegesneld, worden onder vuur genomen.

De dader mist zijn doelwit. De agenten schieten terug en slagen erin om de dader neer te schieten. De cabine van de vrachtwagen is geraakt door een vijftigtal kogelinslagen. Maar intussen zijn 84 mensen om het leven gekomen en zijn er tientallen andere gewonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer