© Photo News

N-VA wil vlaggetjes uitdelen op Vlaamse feestdag, maar mag dat niet door eigen decreet

N-VA deelt leeuwenvlaggetjes uit aan iedereen die eentje wil, maar op de Vlaamse feestdag mág de partij dat niet. Die feestdag valt sinds het nieuw Kiesdecreet in de verlengde sperperiode. En dat zal zo blijven, zegt de commissie die toeziet op de verkiezingsuitgaven na een vraag om informatie. Een vraag van minister Liesbeth Homans (N-VA) over een decreet waarvan ze zelf de pen vasthield.

agy, fem

“Neen.”

En daarmee was de kous af. De Vlaamse feestdag valt sinds het nieuw Kiesdecreet onder de sperperiode in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat politieke partijen geen gadgets mogen uitdelen om zichzelf in de markt te zetten.

Maar dat was Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) niet helemaal duidelijk. Ze had een brief gestuurd naar de commissie die toeziet op de verkiezingsuitgaven om daar uitsluitsel in te brengen met een vraag om info. Want op “periodieke manifestaties” mag het uitdelen wel. “Mag het dan op de Vlaamse feestdag?”, schrijft Homans. “En mag het wel met gadgets zonder vermelding van een politieke partij?”

Geen uitzondering

Niet dus. “De wet is duidelijk”, zegt Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel (CD&V). “Als je een uitzondering maakt voor 11 juli, dan kun je in principe een uitzondering maken voor elke kermis in de sperperiode. En van het begin van de sperperiode op 1 juli tot de verkiezingen van 14 oktober zijn dat er heel veel.”

Oppositielid en fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a) kan er niet bij dat de minister uitleg moet vragen bij een decreet dat ze zelf heeft opgesteld. “N-VA wil gewoon meer geld spenderen aan haar campagne terwijl de regels glashelder zijn.”

1 mei 2019

Bij N-VA zelf ontkennen ze dat bij hoog en bij laag. “De minister heeft die brief geschreven omdat er veel vragen binnenvielen bij haar en het Agentschap Binnenlands Bestuur”, zegt commissievoorzitter Andries Gryffroy (N-VA). “En dat gaat niet alleen over 11 juli. 1 mei valt volgend jaar ook in de sperperiode.”

Maar dat Homans met geen woord rept over 1 mei 2019 in haar brief, wakkert de argwaan van de andere partijen alleen maar aan. Ook binnen de eigen meerderheid. “Voor een ander kan een uitzondering nooit, maar voor N-VA zelf kan het altijd wel.”

Dus moeten de Vlaams-nationalisten maken dat ze de leeuwenvlaggetjes die ze uitdelen allemaal kwijt zijn voor 1 juli. Want op hun feestdag zelf mag het niet. Of er nu een N-VA-logo op staat of niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018