© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null

Archeoloog in het archeologisch park de Rieten

De dienst Vrije Tijd, toerisme van Meeuwen-Gruitrode organiseerde naar jaarlijkse gewoonte een evenement als opener van het toeristisch seizoen. Voor deze gelegenheid was iedereen welkom in de Rieten, één van boeiende erfgoedparels in de regio. Ontdek De Rieten zelf, volg de 26 stapstenen en reis in de tijd ...

RDr

Hiermee wil de toeristsche dienst jong en oud laten kennis maken met dit bijzonder erfgoed. De grafheuvels, die boeiende verhalen vertellen over heden en verleden. "De splinternieuwe zoektocht ‘Archeoloog voor één dag’ voor kids vanaf 9 jaar kon met behulp van een grondplan, een meetlint en een vergrootglas aangevangen worden. Jongeren gingen op zoek naar antwoorden. Onderweg werden QR-codes gescand en speelse opdrachten uitgevoerd. Met tips en weetjes kon men achteraf thuis nog aan de slag", vertelt Miet Camps van de toeristsiche dienst.

Daarnaast knutselden kinderen met veel plezier aan een wapenschild en of een kralenjuweel. Zelfs papa’s staken een handje toe. Gedreven gidsen namen menig bezoeker mee op tijdreis in het archeologisch park. Foodtruck Kameleon leverde heerlijke poffertjes, coole ijsjes en verfrissende drankjes aan.

Bezoekje aan het archeologisch park de Rieten in Wijshagen laat je kennis maken met het verhaal van de mensen die 2400 jaren geleden in deze regio leefden. De ontdekking van de grafheuvels in 1984, met rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons, en zelfs goud vertellen een boeiend verhaal. Er leefde hier een volk van landbouwers, veetelers en ambachtslieden. Hun leiders hadden handelsrelaties met Kelten die in Centraal-Europa leefden. De Rieten was een begraafplaats voor de elite.

Drie elitegraven, twee eenvoudige graven, een Romeins Heiligdom en een jonger grafveld met 44 graven werden blootgelegd. De drie elitegraven zijn het pronkstuk van de site. In deze graven werden de ‘cista’ en 2 ‘situlae’ gevonden. In deze ‘emmers’ werden in die tijd de crematieresten van telkens één belangrijke persoon gelegd. Zij behoren tot de topstukken van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De gemeente Meeuwen-Gruitrode vond dat de vindplaats in de deelgemeente Wijshagen in de schijnwerpers mocht staan. De aanwezigheid van bronzen vaatwerk en bijgaven in voorhistorische graven is in ons land zo uitzonderlijk dat vondsten van die aard zonder meer opzien baren. De site werd gerenoveerd en in 2010 opnieuw geopend. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Provinciaal Gallo-Romeins Museum en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Wil je het archeologisch park De Rieten bezoeken? Dat kan elke dag. Meer info toeristsche dienst Meeuwen-Gruitrode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer