© Photo News

De Block: “Zomaar cannabisolie legaliseren is gevaar voor volksgezondheid”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ontkent dat ze een moeder van een epileptisch meisje uit Boorsem (Maasmechelen) aangeraden zou hebben naar het buitenland te verhuizen. Dankzij het gebruik van cannabisolie heeft de 9-jarige Sofie Voncken haar epileptische aanvallen onder controle, maar het gerecht legde vorige week beslag op het medicijn.

tvd

De ouders van de 9-jarige Sofie Voncken uit Maasmechelen voeren al lang een strijd voor de legalisering van medicinale cannabis, omdat cannabisolie volgens hen het enige is wat helpt om de epileptische aanvallen van hun zwaar zieke dochter terug te dringen. Maar vorige week viel het Antwerpse gerecht binnen bij de leverancier in Merksem. Daardoor dreigt het meisje zonder medicijn te vallen.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws sprak moeder Ursula Milita minister De Block daarover aan op een receptie. De Block zou gezegd hebben dat ze cannabisolie niet wil legaliseren en dat de familie maar “naar een land moet verhuizen waar cannabisolie wél legaal is”.

De Block zelf ontkent die woorden vandaag met klem en zegt de polemiek rond cannabisolie te betreuren. “Als minister van Volksgezondheid, maar ook als dokter en als moeder is het mijn verantwoordelijkheid om alle kinderen en in het algemeen, alle burgers te beschermen. Waar cannabisolie voor het ene kind misschien kan helpen, kan het zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor andere kinderen”, zegt De Block. “Net daarom hebben we staalharde bewijzen nodig dat cannabisolie niet schadelijk is en voor iedereen werkt. Hierop een uitzondering maken zou een groot gezondheidsrisico inhouden voor alle Belgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer