De Block: "Het is wel ernstig, maar ik blijf daar kalm bij"

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat zich niet opjagen nu blijkt dat het begrotingstekort bijna dubbel zo groot dreigt te worden. In BEL10, op Radio 1, geeft ze toe dat er ook in de sociale zekerheid extra uitgaven zijn.

De federale regering moet volgend jaar 4,2 miljard in plaats van 2,4 miljard euro zien te vinden. "Dat is doordat er weer nieuwe cijfers van het Planbureau zijn gekomen die pessimistisch zijn", licht Maggie De Block toe. "In de sociale zekerheid is er ook een bedrag van 600 à 700 miljoen extra uitgaven, en de helft wordt verklaard door de vervroegde indexsprong die er volgend jaar komt."

Eerder had De Block al gezegd dat haar zakken dicht waren toen het ging over extra geld vinden. "Het is nu tijd om eerst naar de anderen te kijken en naar hun inspanningen", zei ze vorige week nog. Vandaag herhaalt ze die uitspraak niet, hoewel ze toch aangeeft dat er op haar departement niet veel te rapen valt. "Het gaat erover dat ik in de gezondheidszorg nog een heel traject heb af te leggen."

"Ik zeg gewoon dat het zal moeten gevonden worden", houdt De Block vol. Komt het begrotingsevenwicht dat de regering zich tot doel heeft gesteld nu niet in het gedrang? "We gaan het moeten bekijken, maar ik denk toch dat we naar en begrotingsevenwicht moeten gaan. Altijd vooruitschuiven heeft geen zin, want de rekening komt toch."

De regering staat met andere woorden voor een loodzware opdracht. "Het is wel ernstig, maar ik blijf daar kalm bij", zegt Maggie De Block. "Wij moeten een oplossing zoeken, en dat is wat men verwacht van beleidsmensen."

Meest gelezen