EPA
Volledig scherm
© EPA

Het grootste ding in het universum? Astronomen zien fantastische gebeurtenis van 12 miljard jaar geleden

Wetenschappers hebben gezien hoe zo'n 12,4 miljard jaar geleden 14 sterrenstelsels samensmolten, relatief kort na de Big Bang. Ze gebruikten de krachtigste telescopen ter wereld om door zo'n 90 procent van het waarneembare universum te turen.

17 reacties

  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Vier eeuwen voor Galilei wisten ze dat in sommige kloosters in Parijs ook al. Dat de aarde niet vlak was en niet het centrum van het heelal. Maar dat moest geheim blijven. En eigenlijk wisten de oude Grieken dat ook al.
  • Marc Peeters

    6 jaar geleden
    Toen Galilei in 1610 door zijn telescoop keek en zag dat de aarde niet het centrum van het heelal was, werd hij door de kerk onder huisarrest geplaatst, want het passte niet in het wereldbeeld van die tijd. Nochtans heeft hij enkel neergeschreven wat hij had waargenomen. Aan sommige reacties hier te zien is het vandaag niet anders, en hebben mensen nog steeds moeite met de wetenschap... zonder dewelke we nog altijd in de middeleeuwen zouden zitten...
  • Steve Van der Vekens

    6 jaar geleden
    Het benadrukt nog maar eens onze nietigheid. Wanneer onze aarde binnen 4,5 miljard jaar verschroeid zal worden door de zon, zal er geen haan zijn die er naar kraait.
  • Hugo Schelstraete

    6 jaar geleden
    En in de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier.
  • Bjorn Logie

    6 jaar geleden
    Heiko werner, door het uitdijende heelal zal een lichtstraal een langere golflengte krijgen dan als die lichtstraal dichter bij ons was. Dus aan de hand van hoeveel laner de golflengte kunnen ze dat bepalen. Redshifting noemen ze dat geloof ik, ontdekt door Hubble.