© rdr

Oudsbergen krijgt goedkeuring Vlaams parlement

In het Vlaams Parlement is het decreet inzake de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek tot de fusiegemeente Oudsbergen goedgekeurd. 92 parlementsleden stemden allemaal vóór de fusie.

RDR

Het Vlaams parlement geeft de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek goedgekeurd. Eind vorig jaar stemde de regering al in met de fusies van Oudsbergen, Kruisem, Aalter en Puurs-Sint-Amands. Na het advies van de Raad van State legde de Vlaamse Regering woensdag zeven samenvoegingsdecreten ter goedkeuring voor aan het Vlaams Parlement.

Sinds februari 2016 werken Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek in alle stilte maar gestaag verder aan de fusie. Via een open communicatie werden burgers van het begin betrokken bij dit overleg. Met hoorzittingen in alle deelgemeenten en infobrochures. Een aangepaste fusiewebsite zorgt er voor dat de burgers op de hoogte blijven van de gang van zaken.

Leidraad van dit hele verhaal is een fusierapport. Naast een nieuwe gemeentenaam, Oudsbergen, werden ook belangrijke beslissingen genomen op vlak van veiligheid. Met de politiezone Carma, garantie voor een sterke specialisatie, en een samenwerking tussen de verschillende brandweerzones Noord- en Oost-Limburg.

De eerste gezamelijke begroting leverde een belastingverlaging op en voorziet voldoende investeringsruimte, 9 miljoen. Er is een lange termijnvisie ontwikkeld omtrent ict, ruimtelijke ordening, welzijn en ook het verenigingsleven. Hier voor beroept men zich op een kompasnota, de toetssteen voor de toekomst. Ook het personeel heeft een belangrijke rol in het hele fusieverhaal. Zo wil Oudsbergen meer expertise binnen halen en bouwt een nieuwe technische dienst in Opglabbeek.

Tussen de beide gemeentehuizen legt men een supersnelle glasvezelverbinding aan, 10 gigabit pers seconde. Met nieuwe hardware en software, voor boekhouding en ruimtelijke ordening en sociale dienst en een nieuwe midd-office, zijn vlottere samenwerking tussen de diensten van de twee gemeenten een zekerheid voor optimale communicatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer