Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Verpleegkundigen slaan alarm over nieuw loonmodel voor alle Belgisch zorgpersoneel

BinnenlandDe Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) slaat alarm over IFIC, een nieuw loonmodel dat vanaf volgende maand honderdduizenden werknemers in de gezondheidszorg treft. Ze vindt het nieuwe model onaanvaardbaar, onder meer omdat verpleegkundigen weinig zicht hebben op wat ze zullen verdienen en omdat sommigen zelfs minder pensioen dreigen te krijgen.

20 reacties

  • Benedict Verbrugge

    6 jaar geleden
    Krijgen ze een procent toeslag in verhouding tot het nettoloon van de dokters specialisten waar ze voor werken?
  • adam naaktgeboren

    6 jaar geleden
    IK DEED HET NOOIT MEER. Ondankbaar en dik onderbetaald in vergelijking met artsen.
  • Nico Herbots

    6 jaar geleden
    Een ander heikel punt: wie nu mid-carriere is en nooit veel opslag heeft gehad - in de privésector krijg je niks als je niks vraagt, zit daar maar als naarstig werkende introvert, als dikke sukkel met andere woorden - die heeft dus een laag loon van het begin tot het einde van zijn loopbaan om dan zijn dagen te eindigen met een armoedig pensioentje. 'Ah, maar dat moet, want anders trekken de werkgevers naar het buitenland en worden de aandeelhouders boos'. Ik vrees voor mijn kinderen.
  • Nico Herbots

    6 jaar geleden
    Dat wordt overal doorgevoerd. Ancienniteit verdwijnt, de redenering is: laag loon beginnen, midden carriere hoog loon, einde carriere weer laag loon. Zo houden we 50+ aan het werk en hebben zij die het meeste centen nodig hebben, die centen op het juiste moment. Natuurlijk voeren we dat pas door nadat we eerst hebben beslist om het pensioen niet langer te berekenen op de volledige loopbaan, maar enkel op het loon van de laatste dienstjaren. Als dit geen oplichterij is, wat dan wel?
  • adam naaktgeboren

    6 jaar geleden
    Verpleegkundigen tegen elkaar opzetten. A2 gaan op sommige diensten evenveel als A1 verdienen en op andere sdiensten niet. Ook worden A1 verpleegkundigen eigenlijk nog benadeeld. Ze hebben in princiepen 3j anciënniteit minder als A2.