OVERZICHT. Deze Lidl-filialen in uw regio blijven vandaag dicht, wellicht zijn winkels ook morgen gesloten

Ook vandaag houden heel wat Lidl-filialen in ons land de deuren gesloten. Maar liefst 147 van de ruim 300 winkels staken mee, in onze regio blijven negen winkels gesloten. Het gaat om een spontane stakingsactie omdat het personeel vindt dat zijn klacht over de werkdruk niet serieus genomen wordt. De directie laat weten dat er donderdag geen akkoord is bereikt. “We verwachten dus dat er vrijdag opnieuw heel wat filialen de deuren gesloten zullen houden”, zegt Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt aan Het Nieuwsblad.

jtp

De sociale onrust bij Lidl blijft duren. Donderdag zijn 147 van de circa driehonderd vestigingen gesloten, meldt Isabelle Colbrandt. De acties ontstonden woensdag spontaan na mislukt sociaal overleg over de werkdruk in de winkels. In regio Antwerpen wordt gestaakt in negen winkels: aan de Lidl van Antwerpen (2018), Berlaar, Brecht, Beveren, Deurne, Ekeren, Heist-op-den-Berg, Temse, Wommelgem, Wuustwezel en Zwijndrecht staat u vandaag voor een gesloten deur.

“Na regelmatig contact tussen de directie en de vakbonden om tot een akkoord te komen, is er vandaag nog geen overeenkomst bereikt”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Met een aanvraag tot verzoening wil de directie de vakbonden vragen opnieuw aan tafel te gaan. En verder in te zetten op een constructief overleg. Wanneer deze zal plaats vinden moet nog bepaald worden, maar graag nog deze week.

In deze filialen wordt er vandaag gestaakt:

“Uitgeperst als citroenen”

Vakbondsman Johan Lippens (LBC-NVK ) benadrukt evenwel dat het nog steeds om spontane acties gaat. “Maar stel dat er maandag nog geen schot in de zaak is gekomen, gaan we over tot georganiseerde acties. Dat kunnen stakingen zijn, maar we kunnen het ook creatiever aanpakken door bijvoorbeeld voort te werken achter gesloten deuren. Want als we voor langere tijd staken, dan raken we aan de inkomens van de werknemers.”

Wat loopt er dan precies fout bij Lidl? “De personeelsleden worden uitgeperst als citroenen”, aldus Lippens eerder deze maand. “Ze moeten ongewoon veel regels naleven. Een werknemer moet bijvoorbeeld drie keer per dag controleren of er nog genoeg in voorraad is van een bepaald product. Dat moet worden doorgegeven aan het distributiecentrum. Maar drie keer controleren is nutteloos, want er wordt maar één keer per geleverd.”

“Ook de extra werklast is een probleem. Lidl is uitgegroeid van een pure discountketen naar een winkel die zich richt op het middensegment. Er moeten nu veel meer verse producten worden aangevuld, en als er twee klanten wachten aan een kassa, moet er een nieuwe kassa worden geopend. Vroeger moest dat alleen als er drie klanten aan een kassa aan het aanschuiven waren. Doordat het personeel nu meer aan de kassa moet zitten, is er minder tijd voor andere taken. Het is soms zo druk dat personeelsleden wenend naar huis gaan. En sommige leidinggevenden dreigen er dan mee om hen te ontslaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER